Ілюстрація REUTERS

Вчені з Квінслендського університету в ході вивчення 218 рентгенівських знімків людей віком 18 до 30 років виявили, що у багатьох з них через смартфони розвиваються горби.

41% знімків дозволяв припустити про початок патологічного розростання на основі черепа, де він з'єднується із шиєю, повідомляє MedikForum.

Читайте такожОфтальмологи встановили, що офісним працівникам треба частіше моргати

Відео дня

Коли шия постійно нахилена, то вага голови переноситься з кісток хребта на м'язи задньої частини голови та шиї. Через хронічне перевантаження може почати утворюватися горб, як вважають вчені. Йдеться про розростання, що в медицині називається зовнішнім потиличним виступом. Зазвичай його виявляють у людей похилого віку внаслідок десятиліть надлишкового тиску на скелет.

Однак сучасна мода на різного роду смартфони й мобільні телефони призвела до того, що це утворення стало виникати набагато раніше. Сьогодні скелетно-м'язовий дегенеративний процес може стартувати з раннього віку, як кажуть автори дослідження.

Для того, щоб запобігти цим негативним явищам, нам треба рідше користуватися смартфонами.

Раніше вчені з'ясували, що під впливом нічного світла (від мобільного телефона або ноутбука) прискорюється утворення метастатичного раку молочної залози у кістках.