Ілюстрація / REUTERS

Випробування вакцини від коронавірусу, які ведуть вчені Оксфордського університету, ставлять за мету досягти результату ефективності до вересня. І виробництво вже триває.

Команда на чолі з професором вакцинології Сарою Гілберт найняла 500 добровольців віком від 18 до 55 років. Вони будуть брати участь на ранніх і середньострокових етапах випадкових контрольованих випробувань вакцини, - пише Bloomberg. Після до групи включать також дорослих старшого віку. У фінальній стадії випробування будуть брати участь 5 тисяч людей. Гілберт каже, що терміни дуже стислі й амбітні, однак цілком реальні.

Читайте такожThe Guardian: Ліки від COVID-19 обов'язково з'являться, але хворі їх не отримають

Відео дня

"Ми будемо сподіватися отримати принаймні якусь кількість доз, готових до застосування вже у вересні. Їх не вистачить на всіх до того часу. Але чим більш ми зможемо виготовити, починаючи від сьогодні, тим більше доз в нас буде", - сказала Гілберт.

Вона додала, що добровольців, охочих брати участь у випробуваннях, багато. Тож Оксфордський університет більше не приймає нових заявок охочих. Гілберт, чиї дослідження вакцин в Оксфордському університеті почалися в 1994 році, отримала 2,8 мільйони доларів від Національного інституту медичних досліджень Великої Британії у березні. Ці гроші повинні допомогти пришвидшити зусилля команди дослідників, націлених на пошук вакцини від COVID-19.

Читайте такожNew York Times: Вірусологи досі не знають, наскільки смертельний COVID-19

Експериментальна імунізація, яку проводить Гілберт, - один з перших таких клінічних експериментів. У ВООЗ нарахували 70 потенційних вакцин на етапі розробки. Ще три вже проходять випробування на людях. Під час випробувань, які проводить Гілберт, 510 учасників поділять на п'ять груп, за якими будуть спостерігати впродовж 6 місяців з можливістю продовження нагляду на рік. Одна з груп отримає другу внутрішньом'язову ін'єкцію через чотири тижні після першої імунізації.

Дослідження націлене перевірити ефективність, безпечність й імуногенність вакцини під назвою ChAdOx1 nCoV-19. Деякі випадкові учасники отримають замість неї вакцину від менінгококової хвороби. Такі учасники будуть контрольною групою.