6 фактів про нікотин, яких ви могли не знати

Крапля нікотину вбиває коня – усім добре відома… брехня. У великих кількостях нікотин дійсно шкодить здоров'ю тварин та людей. Але щоб завдати непоправної шкоди коню вагою 400-600 кг, знадобиться мінімум 100-300 мг чистої речовини, або шість крапель. Розбираємось, які ще твердження про нікотин хибні, а які факти підтверджені наукою.

Виробляється в організмі людини

Невеликі дози нікотину потрібні для нормального функціонування печінки та обміну речовин – організм синтезує його самостійно.

Міститься в рослинах

Нікотин є не тільки у тютюні, але й в інших представниках родини пасльонових: помідорах, картоплі, баклажанах, солодкому перці. Він служить овочевим культурам для відлякування шкідників. Дослідження показали, що без нікотину ці рослини стають більш привабливими для комах і втрачають у результаті втричі більше листя.

Відео дня

Не є канцерогеном

Нікотин викликає звикання, але сам собою не призводить до розвитку хвороб, пов'язаних з курінням. Нікотин потрапляє в організм курця в процесі спалювання тютюну, разом із димом та смолами. Суміш із 6000 хімічних речовин, що містяться в тютюновому димі та інших продуктах горіння, робить сигарети шкідливими для здоров'я.

Допомагає боротися із хворобами

Учені все частіше публікують результати досліджень, що вказують на позитивний вплив нікотину, протизапальні властивості та ефективність у боротьбі з деякими хворобами. Наприклад, нікотин проявив здатність запобігати зниженню когнітивних функцій при хворобі Альцгеймера та уповільнювати прогресування хвороби Паркінсона. Його розглядають як частину лікування при синдромі порушення активності та уваги (СПАУ), а також шизофренії.

Стимулює розумову діяльність

Нікотин належить до класу стимуляторів, як і кофеїн. У невеликих кількостях він впливає на ділянки мозку, які відповідають за увагу, пам'ять та навчання, прискорює мислення.

Використовується для відмови від куріння

Мова йде не лише про нікотинові пластирі або таблетки. Вчені вже давно розробили бездимні альтернативи куріння, які нагадують сам ритуал куріння, але знижують ризики для організму.

Одним із таких продуктів є IQOS. Це перша система доставки нікотину з модифікованим ризиком, яку схвалило Управління з продовольства та медикаментів США (FDA) у 2020 році. Такі електричні системи унеможливлюють процес горіння і при їхньому використанні виділяється на 95% менше шкідливих речовин у порівнянні з сигаретами*

У країнах, де дбають про громадське здоров'я та намагаються допомогти людям позбутися шкідливої звички, дають зелене світло подібним продуктам. Так, наприклад, на сайті британського уряду йдеться про те, що Агентство з регулювання лікарських засобів та товарів медичного призначення (MHRA) дозволило виробникам електронних сигарет проходити ліцензування нарівні з іншими ліками. Цигарки як найбільш шкідливі продукти все більше обмежуються законодавством, а продукти з меншим ризиком стають доступнішими. Орієнтуючись на результати наукових досліджень, уряди цих країн переглядають ставлення до нових систем доставки нікотину та створюють умови, за яких кожен, хто цього потребує, отримує вичерпну інформацію про альтернативні способи отримання нікотину.

Донедавна вплив нікотину на організм людини вивчався лише у контексті куріння. Однак останні наукові дані змінюють укорінені уявлення про нікотин як про виключно шкідливу речовину і розширюють список сфер, де його застосування може принести користь.

Дізнатися більше фактів про бездимні нікотиновмісні продукти для повнолітніх курців можна за посиланням.

*Важлива інформація: Це не означає, що ризик для здоров'я знижується на 95%. IQOS не виключає всі ризики. Аерозоль містить нікотин і викликає звикання. "На 95% менше" означає зниження рівня шкідливих речовин (крім нікотину) порівняно з димом сигарети (3R4F).