Вчені допускають, що вакцину від коронавірусу краще вдихати / Фото: REUTERS

У невеличкому дослідженні, яке проведуть у Великій Британії, візьмуть участь 30 добровольців. Вони вдихнуть одну з передових на сьогоднішній день вакцин. Це буде або препарат, який Оксфордський університет розробив спільно з компанією AstraZeneca, або вакцина на основі РНК коронавірусу, яку створив Імперський коледж Лондона.

Читайте такожCOVID-19 пошкоджує органи людини вибірково - вченіЯк пише Newsweek, вчені допускають, що пряме потрапляння препарату в дихальні шляхи, які коронавірус атакує першочергово, може викликати сильнішу імунну реакцію. Якщо це припущення підтвердиться, вчені можуть розглянути інгаляцію як альтернативний метод проведення щеплень. Таким способом потенційно можна вакцинувати більшу кількість людей, ніж за допомогою уколів.

Керівник дослідження Кріс Чу з Імперського коледжу Лондона сказав, що існують докази ефективності інгаляцій вакцин від грипу. Якщо людина вдихне препарат у формі спрею для носа, у неї все одно з'явиться захист від хвороби. Тому теоретично подібний ефект може спостерігатися і у випадку коронавірусу SARS-CoV-2, який спричиняє захворювання на COVID-19.

Відео дня

"Причиною нинішньої пандемії став респіраторний вірус, який головним чином заражає людей через клітини, які вкривають ніс, горло і легені. Ці поверхні специфічні й демонструють відмінну від інших частин тіла імунну реакцію. Тому важливо перевірити, чи можемо ми добитися більш ефективної відповіді на інфекцію, якщо будемо впливати на дихальні шляхи напряму", - пояснив Кріс Чу.

Під час дослідження група з 30 добровольців буде поділена на дві групи, одна з яких отримає малу, середню чи велику дозу вакцини.  Інша група отримає оптимальну дозу. Попередні дослідження показали, що вживання вакцин через дихальні шляхи потребує менших доз, ніж під час уколів.

Читайте такожNew York Times: У США почали проводити пересадки обох легень пацієнтам з COVID-19Вчені проаналізують зразки корові й носових мазків, зібраних у добровольців. Також їм зроблять бронхоскопії, щоб отримати зразки з легень. Аналіз крові перевірить наявність антитіл проти SARS-CoV-2. В мазках з носа вчені будуть шукати спеціальні антитіла під назвою IgA, які дадуть зрозуміти, чи вакцина спровокувала більш локалізовану імунну реакцію.

Клінічні випробування Оксфордської вакцини, розробленої спільно з AstraZeneca, нещодавно були зупинені після того, як один з учасників захворів. Невдовзі після того робота відновилася. А виконавчий директор AstraZeneca Паскаль Соріот сказав, що вакцина може бути готовою до кінця 2020 року.

Сара Гілберт, яка працює над Оксфордською вакциною, сказала, що її команда вже довела, що препарат безпечний і провокує сильну імунну реакцію після ін'єкції. Однак, вона допустила, що вживання препарату через дихальні шляхи може бути хорошим підходом, який дасть швидку реакцію на контакт з респіраторним вірусом.

Вакцина від AstraZeneca: що відомо