Лікарі проводили ампутації, навіть коли їх можна було уникнути \ newsru.co.il

У Ємені в підтримуваних Саудівською Аравією приватних лікарнях в прифронтовому Таїзі десяткам людей ампутували кінцівки, хоча їх можна було врятувати.

За словами лікарів і чиновників охорони здоров'я, непотрібні ампутації робилися дітям і дорослим пораненим під час громадянської війни в Ємені в період з 2016 по 2018 рік.

Подробиці цієї справи повідомляє видання Arab Reporters for Investigative Journalism (ARIJ). Повідомляється, що всі три лікарні - Аль-Бурайхи, Аль-Сафва і Аль-Рауда отримали фінансову підтримку від Центру гуманітарної допомоги короля Саудівської Аравії Салмана KSrelief. Згідно з інформацією на сайті Центру, з 2015 року організація підтримала сотні проектів допомоги в Ємені вартістю майже $4 млрд.

Відео дня

Розслідування, підкріплене свідченнями лікарів, медичних працівників, пацієнтів та їх сімей, показало, що медичний персонал, який дозволяв і проводив операції, не дотримувався належних процедур. В ході розслідування з'ясувалося, що кваліфікація одного іноземного лікаря (мова йде про лікаря з України – Ред.), який брав участь у принаймні 44 ампутаціях, не була визнана в його власній країні.

Читайте такожУ Швейцарії створюють базу даних рухів рук для виготовлення протезів

У фонді KSrelief заявили, що роль організації обмежується фінансуванням лікування і не є наглядовим органом, а питання, пов'язані з медичними процедурами і підбором медичного персоналу, є питаннями для чиновників охорони здоров'я Ємену.

Міністерство охорони здоров'я Ємену повідомило, що контракти KSrelief з трьома лікарнями були схвалені місцевими чиновниками в Таїзі, а ті в свою чергу заявили, що не знають, хто затверджував контракти.

Доктор Абдулкафі Шамсан, генеральний менеджер лікарні Аль-Сафва, сказав, що лікарі лікарні "робили все можливе, щоб врятувати поранених в обложеному місті, яке в той час постійно бомбилося, і в світлі серйозної нестачі медичних матеріалів і хірургів".

У лікарнях відмовчуються, чому людей позбавляли рук і ніг, які можна було врятувати.

У 2015 році Управління охорони здоров'я та народонаселення Таїза зафіксувало 70 ампутацій. Ця цифра зросла до 230 в наступному році і 200 в 2017 році, а потім впала до 74 в 2018 році.

У період з 2016 по 2018 рік в лікарнях Таїза ампутували кінцівки 41 дитини, в 2015 році тільки одній дитині.

За словами лікарів, які працювали в трьох лікарнях, KSrelief заплатила $4000 За кожну ампутацію.

Вони сказали, що ампутації іноді надавали перевагу перед більш складними і більш дорогими процедурам, які могли б дозволити пацієнтам повністю одужати, оскільки вони були дешевші і через брак фахівців.

Доктор Мухтар аль-Малік, хірург-ортопед, який працював у лікарнях за контрактом, сказав: "Щоб усунути ці додаткові витрати, оплачувані лікарям, лікарні вибрали ампутацію".

Фахівці стверджують, що рішення про ампутацію має бути прийнято кількома лікарями, але в зазначених лікарнях його приймав один лікар.

Так, три медичні висновки про дозвіл на операцію одному чоловіку були підписані тим же лікарем, громадянином України, який також проводив операцію; одного разу як лікар загальної практики; потім як фахівець-ортопед; і, нарешті, як судинний фахівець.

Розслідування ARIJ виявило щонайменше 44 медичних висновки, підписаних українським лікарем. ARIJ також отримав лист від Міністерства охорони здоров'я України, який ставить під сумнів достовірність довідки про те, що лікар проходив навчання з ортопедії та травматології в медичному закладі Києва.

За запитом чиновників Таїза про роз'яснення кваліфікації лікаря зазначається, що документ не може бути перевірений, оскільки його формат не збігається з тим, який видає Міністерство охорони здоров'я України.

Журналісти, які працюють з ARIJ в Україні, намагалися зв'язатися з лікарем для коментарів через членів сім'ї в його рідному місті на сході України, але не змогли.

Доктор Ілан Абдель Хак, заступник губернатора з охорони здоров'я Таїза, сказав ARIJ, що в багатьох випадках здавалося, що ампутації проводилися без потреби.

"Поранений потрапляє в лікарню з пораненнями першого ступеня, з якими повинні працювати фахівці. Але персонал лікарні - це нещодавно підготовлені випускники, і замість того, щоб лікувати їх, вони посилюють травми", – сказав Абдель Хак.

Деякі лікарі розповіли, що в той час намагалися висловити стурбованість тим, як працюють лікарні в Таїзі.

Малік, хірург-ортопед, описав один випадок, коли, за його словами, адміністратори лікарні в Аль-Сафві перешкоджали його зусиллям врятувати ногу пацієнта.

"Я прийшов в операційну і побачив пораненого. Я просив, щоб ми спробували врятувати ногу пацієнта, але адміністрація лікарні відмовила під приводом пошкодження кісток", — розповів він.

У деяких випадках пацієнти кажуть, що змогли відмовитися від ампутації і повністю поправитися після травм. За їхніми словами, вони звернулися за лікуванням в інші лікарні в Таїзі після того, як їм сказали, що їм потрібна ампутація, і таким чином зберегли свої кінцівки, повідомляє ТСН.

Вас також можуть зацікавити новини