В Ізраїлі спостерегли зниження ефективності Pfizer / фото УНІАН, Янош Немеш

 Міністерство охорони здоров'я Ізраїлю повідомляє, що, починаючи з 6 червня, паралельно з поширенням в країні індійського штаму "Дельта", спостерігається зниження ефективності вакцини Pfizer проти зараження коронавірусом і запобігання легкого захворювання з симптомами.

Про це повідомляє Newsru.co.il.

За інформацією МОЗ Ізраїлю, в цьому випадку ефективність вакцини знизилася до 64%.

При цьому відзначаться, що ефективність вакцини проти важкої хвороби і госпіталізації залишається на рівні 93%.

Читайте також13-річний хлопчик помер уві сні після щеплення вакциною Pfizer - ЗМІ

Як пише Reuters, представник Pfizer відмовився коментувати дані з Ізраїлю, але послався на інші дослідження, що показують, що антитіла, викликані вакциною, як і раніше здатні нейтралізувати всі протестовані варіанти, включаючи варіант "Дельта", хоча і меншою мірою.

Спад збігся з поширенням варіанту "Дельта" і припиненням обмежень соціального дистанціювання в Ізраїлі.

Наголосимо, що уже близько 60% населення Ізраїлю отримали хоча б одну щеплення Pfizer, і кількість щоденних COVID-випадків знизилася з більш ніж 10 тисяч в січні до однозначних цифр минулого місяця. Це спонукало Ізраїль відмовитися від майже будь-якого соціального дистанціювання, а також від вимоги носити маски, хоча останнє частково відновили в останні дні. 

Нагадаємо, на початку червня Міністерство охорони здоров'я Ізраїлю заявило, що виявило невелику кількість випадків міокардиту (запалення серцевого м'яза), що спостерігається в основному у молодих чоловіків, які отримали вакцину Pfizer. Повідомляється, що існує ймовірний зв'язок між отриманням другої дози вакцини і появою міокардиту серед чоловіків у віці від 16 до 30 років.

Як повідомляв УНІАН, один з найнебезпечніших з відомих нині штамів коронавірусу "Дельта" вже зафіксували в Україні.

Перший відомий зразок цього варіанту коронавірусу SARS-CoV - 2-лінія B. 1.617.2 - вперше виявили в Індії восени 2020 року.

У НАН України очікують, що до кінця літа штам «Дельта» домінуватиме на всій території Європи, а в Україні через низький рівень вакцинації населення і велику міграцію з РФ може поширитися більш швидкими темпами і призвести до більш тяжких наслідків, ніж у західних країнах.

Коронавірус: що відомо