Вакцина від Pfizer дає в 10 разів більше антитіл до COVID-19, ніж CoronaVac / ілюстрація / REUTERS

Китайські науковці Гонконгського університету провели рідкісний порівняльний аналіз вакцини від Pfizer і CoronaVac. З'ясувалося, що препарат від Pfizer в середньому дає в 10 разів більше антитіл до COVID-19.

Як пише видання The Coronavirus Pandemic, порівняння проводили за показниками 1442 медпрацівників Гонконгу (там вже введено ~2,6 млн доз Comirnaty і ~1,8 млн доз CoronaVac), забираючи у них зразки крові через різні інтервали часу і проводячи лабтест нейтралізації вірусу/псевдовірусу. Наприклад, тест PRNT50 - це коли дана концентрація сироватки зменшує наявність вірусу в пробі на 50% в порівнянні з безсироваткової.

У першій партії учасників з 93 повністю щеплених титри антитіл у 63-х з Pfizer істотно виросли після 1-ї дози, а потім і після 2-ї. При цьому у 30 щеплених CoronaVac були порівняно низькі титри антитіл після 1-ї дози і помірні – після 2-ї.

Відео дня
Інфографіка від thelancet.com

"Використовуючи метод "золотого стандарту", відомий як PRNT, дослідники виявили, що середній рівень антитіл (267) в підгрупі з 12 осіб, які отримали вакцину Pfizer, в 10 разів вище, ніж у такого ж числа людей в підгрупі Sinovac, чий показник дорівнює 27", - йдеться в повідомленні.

Ці дані, пишуть дослідники, свідчать про можливу потребу щеплених CoronaVac (особливо літніх людей, у яких зазвичай слабша імунна відповідь на вакцини, і людей в імунодепресивних станах) посилити захист. Протягом тижня місцевий комітет з імунізації обговорить, чи потрібна буде деяким групам людей "підсилююча" доза.

Читайте такожВООЗ закликала всі країни вакцинувати від коронавірусу десяту частину населення до кінця вересня

Разом з тим керівник дослідження з Гонконгу зазначив SCMP, що низькі / помірні титри антитіл "краще, ніж нічого", і закликав людей вакцинуватися будь-яким доступним біопрепаратом, а не чекати доступного Pfizer.

"Не дозволяйте кращому бути ворогом хорошого", - підкреслив він.

Як відзначають дослідники Гонконгського університету, такі результати можуть свідчити про "істотну відмінність в ефективності вакцини".

Разом з тим зазначається, що навіть середній рівень захисту організму - це краще, ніж його відсутність.

Результати дослідження, в якому були вивчені зразки крові 1422 осіб, відповідають заявам виробників вакцин про їх ефективність: для Pfizer цей показник становить 95%, в Sinovac - 50,7%.

Вакцинація від коронавірусу: що відомо