Вакцинація не зупинить пандемію швидко / REUTERS

Вакцини - важливий інструмент боротьби з COVID-19. Тож початок вакцинації у Великій Британії за допомогою розробки Pfizer/BioNTech - це хороші новини. Ця вакцина, а також ще одна, створена компанією Moderna, очікують на схвалення в США найближчим часом. Крім того, ще кілька ефективних розробок на підході.

Але навіть якщо вони настільки ж дієві в умовах реального світу, як показали клінічні випробування, вони не зможуть змінити хід пандемії за один день, - пише Bloomberg. Більше того, вакцини не зможуть повністю зупинити поширення інфекції. Потрібне підкріплення.

Читайте такожАмериканський регулятор підтвердив ефективність вакцини від Pfizer і BioNTechМине багато місяців, перш ніж щеплення від COVID-19 зробить достатньо велика частина населення, щоб з'явився "колективний імунітет". І це лише за умови, що люди будуть довіряти цим препаратам, а процес вакцинації пройде без проблем. Виробництво достатньої кількості доз теж не буде таким легким завданням, як може здатися. Також немає остаточної відповіді на питання, як довго зберігається імунітет до COVID-19. Найгірше те, що вірус може мутувати й вчитися обходити вплив вакцин, повторно заражаючи людей. Це одна з причин, чому чиновники закликають й надалі дотримуватися соціального дистанціювання, а також носити маски навіть після того, як вакцинація набере обертів.

Відео дня

Саме тому засоби лікування COVID-19 - ліки, які скоротять випадки госпіталізації й смерті або навіть допоможуть боротися з хворобою - не менш важливі для боротьби з пандемією. І чим легше їх приймати, тим краще.

Є кілька препаратів, які вже з різним ступенем ефективності використовують для порятунку людей. Однак, їхня ефективність - досі загадка. Ще більше препаратів на етапі розробки. Але такі ліки, які б повністю змінили ситуацію, доведеться чекати ще місяці. Тому що всі вони наразі на ранньому етапі створення.

Вакцинація від COVID-19 почалася: що відомо?

  • 1 грудня влада Великої Британії першою у світі схвалила вакцину спільного виробництва американської Pfizer і німецької BioNTech для масового застосування. Дві інші вакцини - американської Moderna і британської AstraZeneca - поки перебувають на розгляді регуляторів.
  • 8 грудня Британія першою серед західних країн розпочала масову вакцинацію від коронавірусу. В першу чергу щеплення зроблять людям з груп ризику, медикам і соцпрацівникам.
  • Тим часом, в Україні МОЗ склало графіки майбутньої вакцинації від COVID-19. Очікується, що наша країна отримає вакцину в першому півріччі 2021 року. Всього Київ розраховує отримати 8 мільйонів доз на першому етапі.
  • 6 грудня голова комісії з біобезпеки та біологічного захисту при Раді нацбезпеки і оборони, академік НАНУ Сергій Комісаренко повідомив, що масова вакцинація українців від коронавірусу може початися не раніше середини 2021 року.