Як визначити, яке морозиво найякісніше в Україні / фото ua.depositphotos.com

Складно знайти дитину, яка не полюбляла б морозиво. Особливо, влітку. Але як же правильно вибрати морозиво в Україні, щоб воно було натуральне й навіть корисне?

Про те, на що батькам слід звернути увагу під час вибору холодного десерту для своїх дітей, розповіла нутриціолог Анастасія Голобородько.

"Чим менше у морозиві добавок – барвників і ароматизаторів, а також консервантів, тим здоровіше десерт", – зазначила експерт.

Відео дня

Яким має бути якісне морозиво

Сказати яке морозиво найякісніше в Україні, навряд чи хтось зможе зі 100%-ю  упевненістю. І, до речі, далеко не факт, що недороге морозиво = шкідливе. У цьому випадку ціна не завжди визначає якість.

Головне – знайти морозиво з хорошим складом. А це означає – у першу чергу потрібно гарненько ознайомитися з етикеткою.

"Ідеальне морозиво складається з цільного молока, вершків, цукру і ванілі, можливо, з ягід і фруктів. У складі натурального морозива не повинно бути рослинних жирів – тільки молочні або якісні, цільні з горіхів. Калорійність, цукру і жири в морозиві не відрізняються від інших десертів. Важлива тільки доза і якість", – зазначила Голобородько.

Яке морозиво найшкідливіше

За словами фахівця, морозиво без цукру не є здоровим варіантом, адже містить цукрозамінники:

"У 90% це цукрові спирти, які можуть вести до розладу харчової поведінки, здуття і метеоризму, тому що впливають на бактерії мікробіому".

Не рекомендується дітям морозиво з різними смаками та  посипками – в ньому вищі рівні цукру і значно більша кількість консервантів, стабілізаторів.

Як вибрати найякісніше морозиво / фото ua.depositphotos.com

"Ароматизоване кольорове морозиво часто містить штучні харчові барвники, такі як червоний №3 (еритрозин) і синій №2 (індигокармін). Хоча вони схвалені FDA, деякі дослідження пов'язують ці барвники з гіперактивністю і поведінковими проблемами у дітей", – додала експерт.

Стандарти якості морозива в Україні

За даними Голобородька, в Україні діють 3 національних стандарти на морозиво. А саме:

  • ДСТУ 4733:2007 морозиво молочне, вершкове, пломбір,
  • ДСТУ 4734:2007 морозиво плодово-ягідне, щербет і лід,
  • ДСТУ 4735: 2007 морозиво з комбінованим складом.

Кожному зі стандартів фахівець дала свою оцінку:

Молочне (з вмістом жиру від 0,5-7,5%), вершкове морозиво (8,0-11,5%) і пломбір (12,0-20,0%). На основі молока в складі немає ніяких рослинних жирів (пальмового або кокосового масел, маргаринів, кулінарних жирів і т.п.). Є кращим вибором.

Плодово-ягідне морозиво, заморожений сік (продукт, виготовлений на основі цукрового сиропу, барвників, концентрату та ароматизаторів). Часто містить багато цукру.

Морозиво з комбінованим складом. Молочні жири замінюють рослинними (або іншими замінниками молочного жиру), і це законно. Таке морозиво "видає" себе водянистістю, швидко тане. Зазвичай це поганий склад.

Вас також можуть зацікавити новини: