Ілюстрація / REUTERS

На Сумщині вчора, 11 лютого, дві пенсіонерки віддали телефонним шахраям майже 170 тис. гривень.

Як повідомили УНІАН у відділі комунікації поліції Сумської області, вчора, 11 лютого, аферисти застосували так звані поширені схеми: «ваша донька в поліції» та «дзвінок із банку».

Згідно із повідомленням, близько 23.00 на мобільний телефон 80-річної сумчанки надійшов дзвінок, якій здалося, що вона чує голос своєї доньки. Та плакала і просила допомоги – нібито в ДТП, що сталося з її вини, потерпіла людина, якій на термінову операцію потрібні великі кошти, а якщо пацієнт помре, «доньку» можуть засудити.

Відео дня

«Пенсіонерка зібрала всі наявні гроші в сумі трохи менше 100 тис. грн і передала невідомому кур’єру. Лише на ранок вона зрозуміла, що стала жертвою шахраїв, і сьогодні звернулась за допомогою до правоохоронців», – зазначили в поліції.

Читайте також"Шахраї, ґвалтівники та вбивці": виявлена зростаюча небезпека знайомств в мережі

Також втрати всіх заощаджень зазнала 80-річна жителька міста Глухів. Їй зателефонувала невідома жінка, котра назвалась працівником одного з державних банків, і запропонувала розблокувати пенсійну картку, доступ до якої був заборонений нібито через спробу несанкціонованого зняття готівки.

«Повіривши співрозмовниці, пенсіонерка назвала всі таємні коди доступу до свого фінансового документу, в результаті чого з її рахунку були зняті 73 тис. грн», – йдеться у повідомленні.

Наразі в поліції за обома фактами відкриті кримінальні провадження за ознаками ч. 1 ст. 190 (шахрайство) КК України, в рамках яких слідчі встановлюють особи зловмисників та їх місцеперебування.