Правоохоронці провели шість одночасних обшуків / фото: Нацполіції України

У Запорізькій області поліцейські викрили злочинну діяльність незаконного реабілітаційного центру закритого типу для літніх людей, нарко- і алкозалежних громадян.

Про це повідомляє Департамент комунікації Національної поліції України.

Зазначається, що сьогодні поліцейські провели шість одночасних обшуків у місцях незаконного утримання людей - так званого центру з реабілітації осіб з наркотичною або алкогольною залежністю і літніх людей.

Відео дня

«Зловмисники організували злочинну діяльність з метою отримання прибутку від родичів осіб, які мають нарко- та алкозалежність, а також від родичів літніх людей, які з огляду на вік і хвороби не здатні розуміти, що відбувається», - йдеться в повідомленні.

За даними поліції, в Запоріжжі та Запорізькому районі організатори орендували приватні будинки, в яких утримували людей. Загалом у цих приміщеннях містилося 80 осіб різного віку і статі.

Як зазначили правоохоронці, кожен будинок було огороджено великим парканом, наявна сигналізація, на вікнах - грати, ключі від вхідних дверей були винятково в охоронців реабілітаційних центрів, які охороняли їх цілодобово. Особи, які проходили «реабілітацію», не мали права залишати територію будинку. За будь-які проступки до них застосовувалися заходи фізичного та психологічного впливу.

За інформацією поліції, реабілітаційний центр не є медичним закладом і не має відповідних працівників.

«Лікуванням «пацієнтів» ніхто не займався, їх незаконно позбавляли свободи і утримували в неналежних, антисанітарних умовах, без повноцінного харчування, належного медичного обстеження і спостереження, приписували медичні препарати, не маючи відповідного дозволу», - заявили в поліції.

У більшості випадків ініціаторами «лікування» ставали родичі, вони платили на банківські картки по 8 тис. грн на місяць за утримання однієї людини. Для літніх людей плата становила 10-12 тис. грн.

Крім того, за додаткову плату «пацієнтів» примусово доставляли до так званого реабілітаційного центру. Фігуранти під виглядом співробітників поліції приїжджали до громадян, забирали постраждалих нібито у відділення поліції і привозили в приміщення центру.

Поліцейські встановили особи чотирьох осіб, причетних до організації роботи «центру». Ними виявилися жінка 1983 р.н., двоє чоловіків 1987 р.н. і чоловік 1985 р.н. Трьох чоловіків затримано.

Крім того, встановлюється все коло осіб, причетних до скоєння злочину. Вилучено речові докази.

Відкрито кримінальне провадження за ознаками ч. 3 ст. 146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини) ККУ.