Правоохоронці підозрюють у службовій недбалості керівництво Одеського обласного медичного центру психічного здоров'я, через пожежу в якому загинуло шестеро людей.

Відео дня

Читайте такожПоліція кваліфікувала пожежу і загибель людей в Одеському центрі психічного здоров'я як умисне вбивство

Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні під час позачергового засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій заявив прокурор Одеської області Олег Жученко.

За його словами, зараз вживаються заходи для встановлення всіх обставин того, що сталося. Відкрито кримінальне провадження за ст. 270 (порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки), ст. 194 (умисне знищення або пошкодження майна) Кримінального кодексу.

Жученко зазначив, що також відкрито провадження за ст. 115 (умисне вбивство), оскільки співробітниками ДСНС зроблено висновок, що причиною загоряння є занесення джерела вогню ззовні. При цьому, причиною загоряння може бути, як підпал, так і чиясь недбалість - наприклад, кинутий недопалок.

«Навіть якщо недопалок був залишений без злого умислу, людина повинна була розуміти, що в приміщенні - люди, і це може призвести до їх загибелі», - підкреслив Жученко.

Крім того, за його словами, відкрито справу за ч. 2 ст. 367 (службова недбалість) ККУ.

«Встановлено, що з 2017 року інспекторами ДСНС не раз проводилися перевірки зазначеної установи. Також було встановлено недоліки протипожежної безпеки», - сказав прокурор.

За його словами, крім того, в березні місцевою прокуратурою №4 було проведено комплексну перевірка зазначеного медцентру, і встановлено ряд порушень протипожежної безпеки, про що було повідомлено керівника.

Аналогічні висновки під час перевірок були зроблені районної інспекцією ДСНС.

Як додав Жученко, встановлено, що після закінчення терміну, визначеного для виправлення недоліків, не всі вони були усунуті.

«Крім того, ми будемо аналізувати, в якому обсязі були проведені ремонтні роботи. Чи не було порушень при проведенні тендерної процедури тощо», - підкреслив прокурор.

Як зазначив начальник Головного управління Нацполіціі в області Олег Бех, розглядається кілька версій загоряння, в тому числі - навмисний підпал і необережність. Не виключено, що полум'я спалахнуло через недопалок, залишений кимось із пацієнтів установи.

Як повідомляв УНІАН, увечері 10 червня в одному з корпусів Одеського обласного медичного центру психічного здоров'я сталася пожежа, в результаті якох загинуло шестеро осіб, ще шестеро - госпіталізовано.