На Дніпропетровщині викрили шахраїв, що виводили гроші з банківських карток / dp.npu.gov.ua

У місті Кривий Ріг кіберполіція викрила злочинну групу, що крала кошти з банківських карток українців. Більшу частину вкрадених коштів злочинці програвали в різноманітних онлайн-казино та на спортивних ставках.

Читайте такожУ Харкові держвиконавиця намагалася продати арештовану квартиру

Як повідомляється на сайті ГУ нацполіції в Дніпропетровській області, організатором групи була 40-річна жінка, яка створила усю злочинну схему та координувала дії виконавців. Шахрайку затримали, їй та її співучаснику вже повідомили про підозру. Всього до злочинної групи входили четверо осіб.

Відео дня

Суму збитків від дій шахраїв попередньо оцінили на суму у 1,5 мільйона гривень. Зазвичай жертвами злочинців були вчителі, працівники медзакладів, різноробочі, так як у своїх схемах використовувалися саме їх зарплатні картки.

Викрадення коштів здійснювалось через деактивацію роботи SIM-картки фінансового номеру клієнтів банку, який прив’язується до банківського рахунку для перевірки та проведення операцій. Бази даних з цими номерами злодії купували на закритих форумах у мережі.

Персональні дані жертв для створення дублікату SIM-картки шахраї вибирали переважно з соціальних мереж (прізвище, ім’я, дата народження, близькі контакти, телефон тощо).

За допомогою цієї інформації злодії створювали дублікати та отримували доступ до банківських рахунків потерпілих, і могли виводити кошти без відома власників. Для власної зручності злодії навіть орендували у Кривому Розі офіс.

Під час обшуку в офісі, автомобілях та помешканнях шахраїв поліція вилучилакомп’ютерну техніку, мобільні телефони, більше тисячі дублікатів SIM-карток, близько сотні банківських карток, зброю та чорнові записи.

Слідчі кваліфікували дії злодіїв за ч. 4 ст. 185 (Крадіжка) КК України. Двох підозрюваних затримано. Їм обрано запобіжний захід у вигляді арешту із можливістю внесення застави. Вирішується питання щодо оголошення підозри їх спільникам.

Раніше кіберполіція розповіла про популярні схеми незаконного зняття коштів із банківських рахунків громадян та дала рекомендації з захисту заощаджень.