18 вересня у Києві на мосту Метро через Дніпро невідомий погрожував зброєю і висловлював намір підірвати міст / фото Оглядач

З Олексія Белька, який вчора погрожував підірвати міст Метро у Києві, зняли підозру в тероризмі, йому інкримінують хуліганство і неправдиве повідомлення про замінування.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на брифінгу повідомив начальник поліції Києва Андрій Крищенко.

Читайте також"Підривник" мосту "Метро" у Києві служив у підрозділі ССО, але був звільнений

Відео дня

За його словами, зараз Белько перебуває в ізоляторі тимчасового тримання. З ним проводяться слідчі дії. Було проведено обшуки в місцях його проживання, де нічого підозрілого не знайшли.

Крищенко зазначив, що д поліція більше не підозрює Белька у готуванні до теракту, натомість йому інкримінують ч.4 ст.296 (Хуліганство із застосуванням вогнепальної зброї) та с.259 (Неправдиве повідомлення про замінування). Максимальна санкція, передбачена ст.296, до 7 років позбавлення волі.

Начальник столичної поліції не повідомив, коли відбудеться засідання суду і яку саме міру запобіжного заходу проситиме сторона обвинувачення для “мінера”. На сьогодні, сказав Крищенко, ще не готові результати експертизи стосовно того, чи був підозрюваний у стані наркотичного сп’яніння в ході цього інциденту.

Говорячи про мотиви вчинення злочину “мінером”, Крищенко заявив, що в ході переговорів з ним він скаржився на проблеми в особистому житті, відсутність роботи та грошей. І що таким чином чоловік хотів привернути увагу суспільства до своїх проблем.

Окрім того, Крищенко зазначив, що у правоохоронців були всі підстави застосувати вогнепальну зброю по підозрюваному під час спецоперації. Однак з огляду на те, що безпосередньої загрози життю цивільних або правоохоронців він не становив, було прийнято рішення не застосовувати вогнепальну зброю по ньому.

Також Крищенко заявив, що Бельку буде призначено психіатричну експертизу.

Своєю чергою міністр у справах ветеранів Оксана Коляда розповіла журналістам, що спілкувалася із підозрюваним: «Я хочу вам передати від Олексія, що він просить вибачення у киян за незручності, які мали місце вчора. Він сказав, що не мав наміру підривати міст, а хотів лише привернути до себе увагу».

Окрім того, адвокат Белька Масі Найєм зазначив, що, ймовірно, запобіжний захід Бельку обиратиме Дніпровський суд Києва за місцем події злочину. Стосовно запобіжного заходу, то він припускає, що сторона обвинувачення проситиме тримання під вартою, а захист проситиме цілодобовий домашній арешт.

Окрім того, Найєм розкритикував повідомлення міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова у Facebook, який написав, що Белько був під дією наркотичних препаратів: «Я думаю, що Аваков не має рації, оскільки він не може встановлювати -були наркотики чи ні, оскільки ще немає результатів експертизи. І це дуже не фахово з точки зору міністра».

Як повідомляв УНІАН, 18 вересня близько 17.00 стало відомо, що в Києві на мосту Метро через Дніпро невідомий погрожує зброєю і висловлює намір підірвати міст. Рух транспорту мостом було закрито. Силовики провели спецоперацію із залученням БТР, поліцейських катерів та дронів.

Поліція кваліфікувала погрози невідомого як підготовку до теракту. Близько 19.40 чоловіка затримали.

Крім того, 18 вересня червона лінія столичного метро , яка, зокрема пролягає мостом Метро, працювала від станції "Академмістечко" до станції "Хрещатик" та від станції "Лісова" до станції "Дарниця". Роботу метро та рух транспорту мостом було відновлено близько 21.00.