Після повернення з Росії, чоловік звернувся до СБУ / фото УНІАН

Співробітники Служби безпеки України викрили спробу вербування жителя Чернігівщини спецслужбами Росії.

Про це повідомили прес-групі СБУ у Чернігівській області.

Згідно з інформацією, житель одного з прикордонних населених пунктів Чернігівщини під час поїздки в Росію до родичів потрапив у поле зору ФСБ. Представники спецслужби країни-агресора, застосовуючи погрози і шантаж, залучили чоловіка до негласного співробітництва.

«Вони змусили жителя Чернігівщини підписати письмове зобов’язання про співпрацю з ФСБ РФ. Йому було присвоєно псевдонім і відпрацьовано завдання щодо збору інформації про режим охорони й особовий склад військових об’єктів на території регіону», - йдеться у повідомленні.

Згідно з наданими інструкціями, передавати зібрані розвіддані чоловік мав під час наступних поїздок у Росію.

«Однак розуміючи протиправність такої співпраці та її негативні наслідки, після повернення додому українець звернувся до Служби безпеки України. Він надав свідчення про обставини вербування і відпрацьованих йому розвідувальних завдань. Ця справа розглядалася у суді», - зазначили у прес-групі.

За інформацією СБУ, враховуючи, що чоловік не виконав злочинного завдання іноземної спецслужби і добровільно повідомив правоохоронні органи про намагання спецслужб РФ залучити його до конфіденційного співробітництва проти України, цього тижня суд задовольнив клопотання органів прокуратури та звільнив його від кримінальної відповідальності згідно зі ч. 2 ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України.