Боротьба з вогнем триває / фото ДСНС

Лісові пожежі, які спалахнули в Луганській області, можуть знищити до половини мін, що знаходяться на охопленій вогнем території.

Про це розповів експерт Асоціації саперів України Руслан П'ятковський в ефірі каналу "Україна 24".

Читайте такожЗеленський вирішив не пов'язувати масштабні пожежі на Луганщині з обстрілами бойовиків

Відео дня

Він нагадав, що проблема розмінування території виникла давно, а зараз пожинаються плоди того, що її рішення відкладали.

"З приводу пожеж, наскільки вони можуть знищити боєприпас. Ну, скажімо так, приблизно 50% пожежа знищить", - прогнозує експерт.

Він уточнив, що суцільного розмінування вимагають не тільки території, де сталася пожежа, а й Луганська і Донецька області в цілому.

"За великим рахунком це проблема не тільки Луганської області, а всієї території Донецької та Луганської областей, тому що потрібно проводити суцільне розмінування. Тим більше з часом, за законами фізики, будь-який предмет, що потрапив в землю, буде з кожним роком на 5-10 см виходити з землі назовні. За міжнародними стандартами, один рік війни - це 10 років розмінування", - сказав П'ятковський.

Пожежі на Луганщині: що відомо

  • 30 вересня на території Луганської області було зафіксовано 146 пожеж, станом на ранок 1 жовтня ліквідовано 82 пожежі, триває гасіння 64 пожеж, які в результаті сильного вітру швидко поширилися на значну площу - близько 9,3 тис.гектарів.
  • За фактами пожеж поліція відкрила сім кримінальних проваджень. Пожежі набули загрозливого характеру для 22 населених пунктів.
  • За даними рятувальників, внаслідок пожеж загинули 9 людей, 14 були госпіталізовані.
  • У штабі ООС причиною масштабних пожеж називають обстріли з боку бойовиків. Через вогонь припинив роботу пункт пропуску "Станиця Луганська".