У МЗС відзначили систематичні порушення Росією "Мінська-2" / фото УНІАН

В Міністерстві закордонних справ України констатують, що у четверту річницю підписання Комплексу заходів з виконання Мінських угод, що відбулося 12 лютого 2015 року, Кремль демонстрував своє презирство до їхніх положень.

Як передає кореспондент УНІАН, про це речник МЗС України Катерина Зеленко сказала на прес-конференції.

Вона нагадала, що сьогодні минає чотири роки з дати підписання Комплексу заходів з виконання Мінських домовленостей.

Відео дня

"Підписавши цей документ, та два попередніх документи в рамках Мінських домовленостей (Мінський протокол і меморандум - УНІАН) Росія взяла на себе чітке зобов'язання з мирного врегулювання на Донбасі", - заявила Зеленко.

Читайте такожСтала відома дата, коли генасамблея ООН обговорить ситуацію на окупованих територіях України

У цьому зв'язку вона зазначила, що вимога до Росії виконувати зобов'язання за Мінськими угодами - один з ключових елементів позиції партнерів України стосовно врегулювання конфлікту на сході України.

"Україна не бачить альтернативи політико-дипломатичним інструментам врегулювання конфлікту на Донбасі. Прогрес України у виконанні Мінських домовленостей визнається нашими партнерами", - наголосила вона.

Речник МЗС додала, що деескалація ситуації можлива лише за умови виконання першочергових безпекових заходів за Мінськими угодами, і зокрема припинення вогню, відведення важких озброєнь та забезпечення безперешкодного моніторингу з боку спостерігачів ОБСЄ.

"Ми на постійній основі інформуємо наших партнерів про порушення Росією Мінських домовленостей. Обстріли українських позицій на Донбасі продовжуються щодня", - заявила Зеленко.

Також дипломат розповіла, якщо говорити про останній режим припинення вогню, запроваджений на новорічні свята, обстрілів українських позицій з боку окупантів було майже 300, 5 українських військових загинули і 37 поранено.

"Росія також блокує процес обміну заручниками", - заявила речник МЗС.

Читайте такожОкупанти замовили півтисячі медалей до п'ятиріччя анексії Криму

"Якщо брати безпосередньо питання відданості Росії Мінським домовленостям, що сьогодні буде предметом обговорення в рамках засідання Ради безпеки ООН, то можна сказати, що у 2014-2018 році Кремль продемонстрував своє презирство до цих положень, коли було проведено фейкові вибори на окупованій території", - наголосила вона.

"Аби приховати свої агресивні дії російські сили регулярно обмежують свободу пересування і доступ спостерігачів від ОБСЄ", - додала вона.

Водночас, на думку українських дипломатів, розгортання миротворчої місії ООН допоможе розблокувати процес виконання Мінських угод та принести мир на Донбас.

"У цьому зв'язку Україна продовжує працювати з партнерами, аби започаткувати миротворчу операцію, основною метою якої було б забезпечення безпеки людей та сприяння вирішення конфлікту, а не його подальше замороження. Для нас критично важливо, аби ця місія була розташована по всій окупованій території, включно з неконтрольованою ділянкою кордону, і не включала представників країни агресора, натомість мала потужний мандат", - наголосила вона.

"Ми впевнені, що наші зусилля в цьому напрямку будуть результативними, адже ми бачимо, що спроби Кремля зловживати миротворчим інструментарієм ООН не мають підтримки", - підкреслила речник МЗС.