Луценко: ГПУ цього року фактично завершило слідство про тих, хто віддав злочинні накази / фото УНІАН

Генеральний прокурор Юрій Луценко обіцяє, що справу про розстріли на Майдані буде скеровано до суду відразу після рішення Верховної Ради України про продовження процедури заочного засудження.

«Лише пам’ять та справедливе покарання винних - наш захист від повторення таких трагедій як загибель Небесної Сотні», - зазначив Луценко на своїй сторінці в Facebook і додав, що відчуває свій обов'язок дати суспільству відповідь на питання, хто дав наказ вбивати «майданівців».

Читайте такожСтрашна дата: минає 5 років з часу розстрілу Небесної Сотні (відео)

Відео дня

«І ось сьогодні, в день 5-ї річниці кривавих подій, я можу твердо сказати: слідство встановило не тільки 66 осіб виконавців, які підозрюються у вбивствах (з них 46 - втекли в РФ, решта - під вартою). ГПУ цього року фактично завершило слідство про тих, хто віддав злочинні накази, що привели до вбивств і поранень на Майдані», - наголосив генпрокурор.

Луценко додав, що комісія експертів і фахівців на підставі 988 томів матеріалів слідства ухвалила висновок, що загибель та поранення учасників мирних зібрань на Майдані є «в прямому причинному зв’язку з рішеннями і діями екс-президента Януковича, екс-голови СБУ Якименка та його підлеглих Тоцького, Ганжі, Потієвського, Щеголєва, екс-міністра внутрішніх справ Захарченка та його підлеглих Шуляка, Конопляника, Миколенка, міністра оборони Лебедєва, екс-начальника Генштабу Замани».

«Як генпрокурор гарантую, що ця найважливіша справа сучасної України піде на ознайомлення захисту і до суду відразу після рішення ВР про продовження процедури заочного засудження», - наголосив він.

Довідка УНІАН. Наприкінці листопада 2013 року відмова української влади від підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом стала першопричиною виникнення наймасовіших за всю сучасну історію держави протестів.

Читайте такожРічниця розстрілів на Майдані: журналісти нагадали про найкривавіший день Революції Гідності (відео)

Зокрема, Кабінет міністрів 21 листопада 2013 року прийняв рішення призупинити процес підготовки до укладення Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом, яка мала бути підписана на Вільнюському саміті «Східного партнерства» 28-29 листопада.

Після побиття бійцями «Беркута» у ніч на 30 листопада 2013 року десятків студентів на МайданіНезалежності у Києві на вулиці українських міст вийшли сотні тисяч людей.

Акції протесту, які тривали з кінця листопада 2013 року до кінця лютого 2014 року, отримали назви Євромайдан, Майдан, а пізніше - Революція Гідності.

У лютому 2014 року під час зіткнень протестувальників з силовиками у центрі Києва загинули понад 100 осіб, сотні були поранені, найбільше - 20 лютого. За даними Генпрокуратури, загалом під час Євромайдану постраждали 2,5 тис. осіб.