REUTERS

Представник Європейського Союзу при Організації Об'єднаних Націй Жоао Вале де Алмейда наголошує, що усі 28 держав-членів Євросоюзу та ще 5 країн закликають Російську Федерацію припинити розпалювати війну на Донбасі.

Про це посол Євросоюзу заявив під час виступу на дебатах Генеральної асамблеї ООН щодо ситуації на тимчасово окупованих територіях України, виступаючи від імені усіх 28 країн-членів ЄС та країн-кандидатів на вступ - Республіки Північна Македонія, Чорногорії та Албанії, а також від Молдови і Грузії, які долучилися до цієї заяви.

Читайте такожПорошенко: настав час поставити РФ на місце і позбавити її права вето в Радбезі ООН

Відео дня

«Європейський Союз залишається рішучим у своєму заклику до усіх сторін без зволікання і повністю виконати Мінські угоди і дотримуватися їхніх зобов'язань повною мірою для того, аби досягнути стійкого політичного урегулювання конфлікту з принципами і зобов'язаннями ОБСЄ», - заявив він.

«Ми закликаємо Росію повною мірою взяти на себе відповідальність у цьому зв'язку і використати її значний вплив над збройними формуваннями, які вона підтримує, щоби повністю виконати Мінські зобов'язання. Повага до цих принципів та зобов'язань має бути відновлена», - наголосив де Алмейда.

Також він додав, що Євросоюз повноцінно підтримує зусилля Нормандського формату, ОБСЄ і Тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі.

«Терміново необхідний стійкий режим припинення вогню. На жаль, ситуація з безпекою залишається надзвичайно нестабільною, і справжній режим припинення вогню ще не досягнутий. Сторони мають відвести важке озброєння, розвести сили та приступити до всеосяжного розмінування», - наголосив він.

«У порушення їхніх зобов'язань, сторони продовжують стріляти та укріплювати їхні воєнні позиції вздовж лінії розмежування та у зонах розмежування, що ми засуджуємо», - сказав він.

«Ми закликаємо Росію негайно припинити розпалювати конфлікт шляхом надання фінансової і військової підтримки збройним формуванням. І ми залишаємося глибоко занепокоєними інформацією про присутність російської військової техніки і особового складу у районах, які наразі не контролюються урядом України», - наголосив де Алмейда.

Також він підкреслив, що ЄС засуджує подальше погіршення ситуації з правами людини на окупованій частині Донбасу.

Посол нагадав, що тривалість дії економічних санкцій ЄС проти Росії прив'язана до повного виконання Мінських угод.

Крім того, додав він, в ЄС засуджують постійні загрози і обмеження у діяльності спостерігачів Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, які переважно відбуваються на окупованій частині Донбасу.