REUTERS

Адвокат президента США Дональда Трампа Рудольф Джуліані назвав депутата Верховної Ради Сергія Лещенка одним з тих "ворогів Сполучених Штатів в оточенні Зеленського", через якого він не приїде в Україну.

Читайте такожАдвокат Трампа підштовхував Луценка до розслідування діяльності сіна Байдена - NYT

Про це Джуліані розповів у прямому ефірі телеканалу Fox, передає ТСН. “Я не поїду, тому що вважаю, що я опинився в середовищі людей, які є ворогами президента, а в деяких випадках і ворогами Сполучених Штатів, і в одному випадку вже засудженої особи, яку було залучено до допомоги демократів на виборах 2016 року. Я назву його ім'я. Це людина на прізвище Лещенко. Він оприлюднив "чорну книгу", - сказав Джуліані.

Відео дня

У свою чергу Сергій Лещенко заявив, що Джуліані був дезінформований генпрокурором України Юрієм Луценком, який нібито обмовив депутата заради збереження своєї посади.

"Луценко систематично дезінформує Джуліані з метою збереження своєї посади генпрокурора. Наприклад, Луценко бреше в своїх твердженнях, що "чорна бухгалтерія" Партії регіонів є фальшивкою. Навпаки, експертиза і допити фігурантів цього документа підтвердили його правдивість", - пише Лещенко у блозі на "Українській правді".

Депутат також додав, що правдивість "чорної бухгалтерії" підтвердив вирок у справі Пола Манафорта, а Луценко, за словами Лещенка, ще й сказав неправду про нібито засудження нардепа за втручання в американські вибори. Депутат каже, що позов в Окружний суд за адміністративне порушення подавав одіозний депутат Розенблат, і рішення не набрало чинності, а буде оскаржуватися в апеляції.

Генпрокурор Юрій Луценко цей скандал поки не прокоментував, але його прес-секретар Лариса Сарган залишила саркастичний коментар на своїй сторінці в мікроблозі.

“Депутат "жерстяна щелепа" погорів як ворог Трампа в оточенні нового президента. Тепер щелепу зводить у пошуках виходу з патової ситуації, шукаючи крайніх. Біжи, Серьожа, біжи" - написала Сарган.

Як повідомляв УНІАН, американське видання The New York Times поінформувало, що Джуліані, який мав намір відвідати Київ і зустрітися з новообраним президентом України Володимиром Зеленським, скасував візит. За даними видання, причиною скасування стали "спопеляючі атаки" на Джуліані після анонсованого візиту до України. Його звинуватили в пошуку допомоги за кордоном для проведення кампанії з переобрання Дональда Трампа на виборах у 2020 році. Своєю чергою Джуліані заявив, що його підставляють і звинуватив демократів у спробі спотворити мету поїздки. Раніше видання The New York Times написало, що Джуліані найближчими днями планував відвідати Київ і зустрітися із Зеленським.

Видання писало, що Джуліані нібито мав намір закликати Зеленського до того, щоб в Україні продовжували розслідувати питання, які, за твердженнями союзників Білого дому, можуть дати нову інформацію стосовно двох питань, в яких зацікавлений Трамп. Одне з цих питань стосується розслідування спеціального прокурора Роберта Мюллера щодо російського втручання у президентські вибори у 2016 році. Інше - сина колишнього віце-президента США Джозефа Байдена.

Гантер Байден був членом ради директорів газової компанії, якою володіє український бізнесмен Микола Злочевський, Burisma Holdings Limited. Видання зазначало, що мета поїздки Джуліані до Києва полягала у тому, щоб дискредитувати розслідування Мюллера та потенційно завдати шкоди Джозефу Байдену, який нині є фаворитом на висунення кандидатом у президента США в 2020 році від Демократичної партії.