Фактично побудована за понад 40 млн грн система просто захоплює відеосигнал і зберігає його на носій / УНІАН

Головний орган з контролю за ЗМІ епохи президентства Петра Порошенка - Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення - на порозі великого корупційного скандалу.

Тендерами регулятора зацікавилося Держбюро розслідувань. Наразі підозри ще не оголошено, передає "Страна".

Так, 4 липня 2019 року слідчі Державного бюро розслідувань зареєстрували кримінальне провадження за фактами можливого відмивання грошей (ч. 2 ст. 209 КК України) та привласнення майна шляхом зловживання службовим становищем (ч. 5 ст. 191 КК України).

Відео дня

У фокусі "українського ФБР" виявилися угоди заснованого в жовтні 2013 року ТОВ "Новітнє обладнання". Серед засновників компанії - донька колишнього начальника київського главку МВС і віднедавна екс-губернатора Київської області Олександра Терещука, а також син колишнього очільника Києво-Дніпровського міжгалузевого підприємства промислового залізничного транспорту (МППЗТ) Володимир Панкратов.

З кінця 2016 року "Новітнє обладнання" почало вигравати тендери на постачання техніки, комп'ютерів і систем відеоспостереження в держорганах.

Після падіння режиму Порошенка підґрунтям комерційного успіху фірми Сорочинського, Панкратова-молодшого і третього засновника "Новітнєго обладнання" - Ірини Куницької, зацікавилося ДБР.

Як випливає з матеріалів судового реєстру, слідчі вивчають їхні дії крізь призму ймовірної змови з посадовими особами для заволодіння бюджетними коштами в особливо великому розмірі шляхом здійснення фіктивних угод за період з січня 2017 року й аж до кінця травня поточного року.

Як з'ясувалося, 99% відсотків обороту фірми складали кошти від державних органів.

Читайте такожНацрада з питань телебачення просити нардепів спростити процедуру анулювання ліцензій мовників

"Під прицілом опинилися фінансові операції на загальну суму в 134,5 млн грн, а головне - окремим рядком прописана роль у схемі Нацради з питань телебачення і радіомовлення", - пише "Страна".

Так, слідами Нацради правоохоронці пішли слідом за тим, як в червні 2019 року Рахункова палата підготувала висновки про аудит використання фінансових коштів регулятором.

На базі цієї інформації слідчий ДБР вийшов до суду з клопотанням, де вказував сумніви в порядності у правоохоронців викликав проведений у 2018 році тендер Нацради на реалізацію 1-го етапу створення та впровадження автоматизованого програмно-апаратного комплексу для здійснення офіційного моніторингу телерадіопрограм.

"Цей кейс "важив" понад 40 млн грн та у торгах брали участь два ТОВ - "Депс Солюшенз" і "Новітнє обладнання". Різниця між їхніми пропозиціями становила 6 тисяч гривень - як на старті, так і при завершенні процедури. Втім, як підозрює слідство, тендер був фікцією. І прописаний під його переможця - "Новітнє обладання", - зазначають журналісти.

При цьому, за даними джерел "Страни" в Нацраді, автоматизований програмно-апаратний комплекс ввели в експлуатацію без підписання повного пакета документів. Які сьогодні, вже після початку розслідування ДБР, намагаються поспіхом доробити і проставити необхідні візи. Тобто здійснити фальсифікацію, оформляючи документи заднім числом. І автоматично - нарватися на ще одну статтю в кваліфікації своїх дій.

Крім того, роботу на збудовану "Новітнім обладнанням" систему моніторингу є і додаткові нарікання в частині невідповідності підсумкового продукту тендерної документації.

Найбільш кричущим "багом" виступає невиконання функціональних вимог - синхронізація часу системи моніторингу із серверами точного часу через Інтернет і візуалізація цієї інформації на записах відеоконтенту шляхом нанесення тайм-коду (який складається з дати, точного часу трансляції, значка приналежності запису Нацради). Є й безліч інших вимог, які не виконані.

"Фактично побудована за понад 40 млн грн система просто захоплює відеосигнал і зберігає його на носій. Але при цьому незрозуміло звідки отримано цей сигнал - це ефір Т2, супутник, воно було скачано з інтернету або взагалі мав місце монтаж. Поширена корупція в Нацраді, розкрадання державних коштів та непрацююча через це система моніторингу. Це може мати значні наслідки з точки зору правомірності накладення санкцій на каналі на основі цього моніторингу", - говорить джерело.

"Страна" направила запит до Нацраду для того, щоб дізнатися позицію регулятора про хід досудового розслідування. Поки відповідь не отримано.

Крім того, журналісти намагалися додзвонитися безпосередньо члену Нацради Сергію Костинському, який курирує моніторинг телерадіопрограм у відомстві. "Вибачте, я не можу зараз говорити", - надіслав у відповідь чиновник смс журналісту.

У свою чергу, в прес-службі ДБР підтвердили, що дійсно займаються "переможними тендерами" ТОВ "Новітнє обладнання". Тут "Страні" заявили: не можуть розголошувати деталі провадження. Але наразі намічені згідно з планом оперативні заходи тривають.

Більш того, за даними джерел "Страни", вже після проведення сумнівного тендеру на 40 мільйонів гривень Нацрада з телебачення і радіомовлення в кінці квітня 2019 року перерахувала того ж самому ТОВ "Новітнє обладнання" ще 60 мільйонів гривень. Дані системи держзакупівель підтверджують ці відомості.

Згідно з ним, на безальтернативній основі 60 мільйонів були віддані на освоєння цього ТОВ в рамках реалізації другого етапу впровадження автоматизованого комплексу для моніторингу ТБ і радіо.

Тобто, сумарно "Новітнє обладнання" пропустило через себе понад 100 млн грн від Нацради.

"Причому зроблено було це, в тому числі, вже після поразки Петра Порошенка на виборах і якраз напередодні раптової відставки 4 травня глави Нацради Юрія Артеменка - близького соратника Порошенка. Що надає цій корупційній історії додаткового забарвлення", - підсумували журналісти.