Законопроектом також скасовуються так звані "поправки Лозового" / УНІАН

Верховна Рада ухвалила в першому читанні проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих положень кримінального процесуального законодавства» (реєстраційний номер 1009).

Як передає кореспондент УНІАН, за це рішення проголосували 297 народних депутатів України.

Народні депутати підтримали скорочення процедури підготовки до другого читання зазначеного законопроекту.

Відео дня

Читайте такожРазумков наполягає, що закон про імпічмент президента ухвалено без порушень регламенту

Представник президента України у Конституційному суді України Федір Веніславський зауважив, що вказаним законопроектом скасовуються так звані «поправки Лозового», які суттєво ускладнили процедуру досудового розслідування.

Він нагадав, що у 2017 році до Кримінального процесуального кодексу України були внесені зміни, які у засобах масової інформації отримали назву «поправки Лозового» і стосувалися строків досудового розслідування, призначення і проведення експертизи, можливості оскаржувати повідомлення про підозру.

Також законопроектом вилучається із закону «Про статус народного депутата України» норма про те, що обшук, затримання народного депутата чи огляд особистих речей і багажу, транспорту, жилого чи службового приміщення народного депутата, а також порушення таємниці листування, телефонних розмов, телеграфної та іншої кореспонденції та застосування інших заходів, що, відповідно до закону, обмежують права і свободи народного депутата, допускаються лише у разі, коли ВР надано згоду на притягнення його до кримінальної відповідальності, якщо іншими способами одержати інформацію неможливо.

Крім того, законопроектом у законі «Про Національне антикорупційне бюро України» уточнюються адміністративні повноваження директора НАБУ, а також встановлюються спеціальні положення для проведення конкурсу на зайняття посад негласних штатних працівників Національного бюро.

Законопроектом також передбачається, що арешт накладається на майно третьої особи, якщо вона набула його безоплатно або за ціну вищу чи нижчу ринкової вартості й могла знати, що таке майно відповідає будь-якій з ознак, зазначених у пунктах 1-4 частини першої статті 96-2 Кримінального кодексу України.

Як повідомляв УНІАН, 6 вересня Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендував парламенту проголосувати за основу і в цілому проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих положень кримінального процесуального законодавства» (№ 1009).

Законопроект передбачає скасування змін, внесених у 2017 році до Кримінального процесуального кодексу України, які у засобах масової інформації отримали назву «поправки Лозового».

Законопроектом пропонувалося надати Національному антикорупційному бюро України та Державному бюро розслідувань право самостійно здійснювати зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж у рамках проведення негласних слідчих та розшукових дій.

Також пропонувалося скасувати право підозрюваного оскаржити підозри у суді, з іншого боку пропонувалося заборонити прокурору виступати у суді з клопотанням про закриття кримінального провадження.

Крім того, законопроектом передбачалося дозволити прокурору читати скорочений варіант обвинувального акту, дозволивши не читати його у повному обсязі на вимогу обвинувачуваного.

Законопроектом пропонувалося скасувати як альтернативний запобіжній захід заставу для підозрюваних у тяжких та особливо тяжких економічних злочинах.

Законопроектом також пропонувалося дозволити негласні слідчо-розшукові дії щодо народних депутатів з моменту вступу в силу цього закону. Але на засіданні комітету прийняли рішення відтермінувати цю норму до початку наступного року.