Ілюстрація REUTERS

У Кремлі заявляють, що "формула Штайнмаєра" має бути прийнята без умов.

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це журналістам сказав прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков.

"Ми знаємо, що "формула Штайнмаєра» не була чимось обумовлена. Відповідно, висунення умов - це нова позиція (України) для всіх країн, які раніше декларували свою згоду з цією формулою", - сказав Пєсков, відповідаючи на запитання УНІАН про реакцію Кремля на позицію України щодо "формули Штайнмаєра".

Відео дня

Пєсков назвав це "новим явищем" і не зміг дати відповідь на питання, як це вплине на перспективи подальшого розвитку ситуації.

На уточнююче запитання УНІАН, чи пов'язує Кремль проведення зустрічі лідерів країн "нормандського формату" і узгодження "формули Штайнмаєра", він заявив, що зустріч глав держав "повинна бути результативною".

"Для того, щоб вона була результативною, спочатку потрібно провести ревізію і підтвердити ті домовленості, які раніше ухвалювалися. Всі погодилися з "формулою Штайнмаєра", і будь-яких умов при цьому паралельно не висувалося, вона не була обумовлена чимось", - стверджує Пєсков.

Читайте також"Формула Зеленського": у "Слузі народу" назвали умови проведення виборів в ОРДЛО

За його словами, зараз "українська сторона змінила свою позицію", і це "не вкладається в рамки існуючих і підтверджених домовленостей".

"Безумовно, роботу треба продовжувати, але наскільки робота може тривати в умовах мінливих позицій, ми наразі не можемо сказати. В умовах постійно мінливих або епізодично мінливих. У будь-якому випадку, це не сприяє швидкому просуванню", - відповів Пєсков на запитання УНІАН про подальші кроки Кремля.

Як повідомляв УНІАН, "формулу Штайнмаєра" в 2016 році попередньо погодили лідери України, Німеччини, Франції та РФ.

Разом з тим, міністр закордонних справ України Вадим Пристайко повідомив, що 2 вересня цього року в Берліні радники з питань зовнішньої політики лідерів країн "нормандського формату" взяли за основу раніше узгоджену формулу. За його словами, "формула Штайнмаєра" стосується виключно застосування закону "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей" і не містить положень про перебування військ або порядку проведення місцевих виборів на Донбасі. За словами міністра, 31 грудня спливає термін дії закону, і подальше його продовження потребує внесення змін, які потрібно узгоджувати, в тому числі, з контрольованими Росією бойовиками.

Представник України в Тристоронній контактній групі, екс-президент Леонід Кучма наголошував, що узгоджене рішення про "формулу Штайнмаєра" мають ухвалити лідери країн "нормандського формату".

18 вересня за підсумками зустрічі в Мінську представник Росії у Тристоронній контактній групі Борис Гризлов заявив, що українська сторона на переговорах відмовилася підписати "формулу Штайнмаєра".

У свою чергу спецпредставник ОБСЄ в Тристоронній контактній групі Мартін Сайдік наголосив, що на переговорах ТКГ сторони працюють над "формулою Штайнмаєра" за принципом консенсусу.