Пашинський прострелив ногу чоловіку / фото УНІАН

Генпрокуратура не розслідувала кримінальне провадження стосовно підозрюваного у заподіянні тяжкого тілесного ушкодження народного депутата попередніх скликань Сергія Пашинського, а «модерувала» справу на його користь.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на брифінгу повідомив директор Державного бюро розслідувань Роман Труба.

"З лютого 2017 року по вересень 2019 року провадження забрала Генпрокуратура, яка весь цей час модерувала його на користь народного депутата. По-перше, громадянин, який отримав кульове поранення, не був визнаний потерпілим. Акцентую вашу увагу на тому, що ГПУ не розслідувала дій нардепа, як такі, що спричинили тяжкі тілесні ушкодження. Цей громадянин навіть не залучався до слідчого експерименту", - зазначив Труба.

Відео дня

Він наголосив, що натомість Генпрокуратура відкрила провадження про вчинення хуліганських дій до Пашинського, і направила це провадження для розслідування в Нацполіцію, тому саме народний депутат виявився потерпілим.

Директор ДБР також повідомив, що слідчі ГПУ двічі закривали кримінальне провадження щодо інциденту між Пашинським та В’ячеславом Хімікусом.

"Перший раз це відбулося у 2017 році. Тоді Печерський районний суд Києва відреагував на постанову про закриття. Він констатував, що постанова видана передчасно, а також зобов'язав в ході досудового розслідування провести певні слідчі дії. Але з того моменту, коли слідство було поновлене Генеральною прокуратурою, розслідування не проводилося. І вдруге це кримінальне провадження було закрите в березні цього року - через 20 днів після того як було передано для розслідування до ДБР", - сказав він.

Труба зазначив, що ДБР розпочало досудове розслідування з допитів, а також не виключив зміни кваліфікації справи. Зокрема, слідчі ДБР повинні встановити, чи тримав Пашинський, виходячи з авто, зброю, і надати цьому факту юридичну кваліфікацію.

За його словами, основна частина доказів, на які спираються слідчі бюро, зібраними з моменту скоєння злочину (31 грудня 2016 року - УНІАН) до лютого 2017 року слідчими Васильківського відділу поліції, а також прокуратурою Київської області. Зокрема, слідчі прокуратури призначили судово-медичні експертизи, які встановили, що в результаті конфлікту Пашинський отримав легкі тілесні ушкодження, а Хімікус, в якого він стріляв, - тяжкі.

"Ці слідчі спрацювали професійно, ймовірно, саме через це кримінальне провадження забрали від них і передали в Генпрокуратуру... А слідчі ГПУ 2,5 роки не розслідували кримінальне провадження, а намагалися двічі закрити його", - додав Труба.

Він наголосив, що «кейс справи Пашинського» демонструє, як протягом років впливовий народний депутат може використовувати ресурси.

"Це провадження є резонансним не тому, що там є прізвище політика, не тому, що там є прізвище народного депутата, а тому, що нардеп стріляв в людину, яка протягом 2,5 роки не була визнана навіть потерпілою. Захист прав людини є нашим основним пріоритетом, тому саме це розслідування для нас є важливим", - наголосив директор ДБР.

Читайте такожСправа Пашинського: Чорновол прийшла розпитати директора ДБР – поліція намагається її вигнати

Як повідомляв УНІАН, 31 грудня 2016 року на Київщині стався інцидент між Пашинським і жителем Васильківщини Хімікусом, в результаті якого Пашинський застосував вогнепальну зброю.

Своєю чергою Хімікус, якому Пашинський прострелив ногу, стверджував, що той порушував правила поводження із зброєю, і куля випадково влучила в ногу, а не в тулуб.

За фактом інциденту поліція тоді відкрила кримінальне провадження за ст. 296 Кримінального кодексу (хуліганські дії). Однак у липні 2017 року Генпрокуратура закрила кримінальне провадження за фактом інциденту між Пашинським та Хімікусом. У вересні 2017 року Генпрокуратура повернула Пашинському його пістолет «Глок», який був вилучений після того, як він поранив у ногу беззбройного Хімікуса.

Пізніше проти Хімікуса відкрили провадження за підозрою у спробі нападу на народного депутата.

Потім справу щодо конфлікту знову поновили й закрили навесні поточного року, однак у вересні відновили розслідування й перекваліфікували.

4 жовтня 2019 року слідчі ДБР оголосили підозру Пашинському у заподіянні громадянину тяжкого тілесного ушкодження (ч.1 ст. 121 Кримінального кодексу України). Йому загрожує покарання від 5 до 8 років позбавлення волі.

7 жовтня суд обрав Пашинському запобіжний захід у вигляді взяття під варту до 4 грудня.