Україні варто бути уважною, коли йдеться про формулу Штайнмаєра / фото УНІАН

Впродовж багатьох місяців політична ситуація в Україні лишалася цікавою темою для світових ЗМІ й, вочевидь, міжнародних політиків. Відбувається так тому, що, по-перше, в Києві відбулися великі зміни на внутрішній арені. Значна частина політичного класу була усунута після перемоги Володимира Зеленського на президентських виборах і його партії «Слуга народу» на парламентських. Президент Польщі правильно і швидко відреагував на це, зустрівшись з новим лідером України.

Впродовж останніх тижнів Україна фігурує в заголовках навіть найбільших ЗМІ через скандал навколо контактів президента США Дональда Трампа з українським лідером. Після публікації часткової стенограми їхньої розмови у Вашингтоні навіть почали вимагати імпічменту. Але, на жаль, значно менше уваги ЗМІ й політики приділили ухваленню так званої формули Штайнмаєра. Про це на сторінках Rzeczpospolita голова делегації Європарламенту в Комітеті асоціації «Україна-ЄС» і колишній міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський.

Другого жовтня російська преса повідомила, що днем раніше в рамках Мінської контактної групи була ухвалена так звана пропозиція Франка-Вальтера Штайнмаєра. У 2015 році, будучи міністром закордонних справ Німеччини, він запропонував порядок проведення місцевих виборів на Донбасі під контролем ОБСЄ і Бюро демократичних інститутів і прав людини. Йшлося про те, що першого жовтня представники України нібито підписали лист про наміри разом з невизнаними до того часу бойовиками з Донбасу. Але як виявилося, порозуміння було досягнуте лише політичних аспектів виборів й нічого не було сказано про вирішення військових проблем в українському регіоні.

Відео дня

Читайте також"Може бути корисною": президент ПА ОБСЄ висловив свою думку щодо "формули Штайнмаєра"

Ващиковський зауважує, що погодження так званої формули Штайнмаєра стало несподіванкою як для Європи, так і для багатьох українців. В Україні відбулися певні вуличні протести, а опозиція виступила з негативною реакцією. Почали звучати звинувачення «в зраді національних інтересів».

«Запропоноване Штайнмаєром рішення відповідає російській концепції федералізації України. Така федералізація призвела б до автономізації окремих українських регіонів, ослаблення центральної влади й дала б можливість для зростання російського впливу. Нічого дивного, що попередня центральна влада в Києві відкидала таке рішення. З цим на той час не була згодна й ОБСЄ. Ця організація не погоджувалася спостерігати за «виборами» на окупованих Росією територіях, таких як Абхазія, Південна Осетія, Придністров’я чи Крим», - пише Ващиковський.

Він додає, що формула Штайнмаєра суперечить також українській Конституції й виборчому законодавству. І те, і інше не передбачає окремого статусу для частини українських регіонів чи окремих виборчих процесів. Згідно з німецькою пропозицією, всім процесом ініціювання процедури виборів керував би так званий Нормандський формат (тобто Україна, Німеччина, Франція і Росія), а проект остаточного вирішення повинен бути затвердженим Мінською контактною групою за участі сепаратистських регіонів Донбасу.

Читайте такожНа столичному Майдані Незалежності провели віче проти "формули Штайнмаєра" (фото, відео)

«Це означало б, що Україна втратила б суверенне право проводити політику на власній території. Збереження незалежності – це головне завдання сьогодні для української дипломатії. Російський план максимум передбачає зробити свою Україну залежною. В плані мінімум така дестабілізація України, щоб вона не була привабливим партнером для Заходу в подальшій інтеграції з ЄС і НАТО. Щоб повернутися на шлях інтеграції із Заходом, Київ повинен чинити опір російським планам», - зауважує польський дипломат.

Демократизація України, а також економічні реформи, які підвищать якість життя в країні, — це єдиний спосіб не дозволити «якомусь анти-Майдану втілити проросійський розворот в наслідок економічних бід українського суспільства». Це, на думку Ващиковського, український план мінімум. Це нелегкий і болючий шлях. Економічні реформи, які приносять підвищення якості життя людей, вимушені бути заручниками витрат на безпеку. Росія це знає, тому підтримує напружений стан. Впровадження європейських рішень теж має політичну ціну для українських політиків, які не можуть розраховувати на швидку винагороду у вигляді членства в ЄС. І це Росія теж розуміє, тому просуває альтернативні рішення.

«Чи може Україна добитися власного максимального плану? Чи може думати про повне повернення Донбасу чи навіть Криму? В осяжному майбутньому Україна не може перемогти в конфлікті з Росією і відвоювати захоплені території», - переконаний польський дипломат.

Читайте такожУ Росії "формулу Штайнмаєра" вважають компромісним варіантом

Тому можна подумати про радикальне рішення. Можна змиритися з територіальними змінами всупереч міжнародному законодавству. Можна сподіватися, що через кілька десятиліть, після економічного і демократичного успіху України й занепаду тоталітарної Росії, втрачені території захочуть повернутися до рідної матері. Такий сценарій спрацював у випадку об’єднання Німеччини. Але Корея досі чекає. Небезпека криється і в тому, що все може закінчитися появою анклаву на зразок Придністров’я.

Таке рішення нереальне також з однієї поважної причини. Жоден патріотичний уряд в Києві не погодиться добровільно на таке рішення. І Польща не буде цього радити. Тому лишаються лише пошуки тимчасових і компромісних рішень. Певне розуміння всього вище сказаного є в Берліні й Парижі. Ці столиці хочуть скористатися міжнародною ситуацією.

В Євросоюзі настав час трансформації. Формуються нові інститути влади. У Вашингтоні триває хаос через наближення президентської кампанії,  запущений процес імпічменту і торговельну війну з Китаєм. Політика не терпить вакууму. Тому з’являються ініціативи інших столиць.

Нова і суверенна влада України має повний мандат, щоб спробувати розв’язати страшні дилеми, які постали перед нею.

Читайте такожШтайнмаєр відреагував на критику своєї формули по Донбасу

«Варшава ж повинна посилати обережні сигнали. Будьте обережні в Києві, щоб не потрапити в чергову пастку Володимира Путіна. Безтурботне покладання на Нормандський формат не дало позитивних рішень. Берлін і Париж не хочуть вирішення російсько-українського конфлікту на користь травмованої України. Вони хочуть позбутися проблеми й повернутися до відносин з Москвою на ділових засадах. Саме тому Варшава повинна нагадувати й столицям ЄС, і Києву, що вирішення міжнародних конфліктів повинне спиратися на міжнародний закон. Востаннє про це говорив президент Анджей Дуда в ООН», - пише польський дипломат.