Ілюстрація / REUTERS

Україна має добиватись від союзників надання Плану дій щодо членства у НАТО без подання повторної заявки.

Про це заступник міністра закордонних справ України Єгор Божок написав на своїй сторінці у Twitter.

"Треба чітко розуміти, що Україна за цей час пішла значно далі. Сьогодні нам треба не подавати заявку на ПДЧ, а вже добиватись від союзників його нам надання. Над цим і працюємо", - написав Божок.

Відео дня

Читайте такожУкраїна та НАТО перезапустять формат роботи - Загороднюк

Він також запропонував усім небайдужим долучатися і концентрувати зусилля з цього питання.

Божок також процитував положення параграфу 23 Декларації Бухарестського саміту НАТО 2008 року, яким узгоджено, що Україна та Грузія стануть членами Альянсу, а ПДЧ є наступним кроком на шляху до цього.

Як повідомляв УНІАН, 25 жовтня віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба заявив, що подана Україною у 2008 році заявка на отримання ПДЧ в НАТО досі є чинною, а тому нову подавати не потрібно.

«Президент Порошенко в квітні, якщо я не помиляюся, підписав указ, в якому, зокрема, визначив, що Україна має подати заявку на План дій щодо членства в НАТО саме в грудні 2019 року», - сказав Кулеба.

Він додав, що це був «суто політичний маневр» під президентські вибори.

При цьому віце-прем'єр нагадав, що Україна вже подала заявку на отримання ПДЧ у 2008 році.

«Бухарестський саміт НАТО її розглянув і підтвердив, що колись Україна стане членом НАТО, але ПДЧ нам не дали. Подавати другу заявку зараз, якщо перша залишається чинною? В НАТО виходять з того, що заявка, подана у 2008 році, залишається чинною. Ми в уряді України також розуміємо, що ця заявка залишається чинною. Тому нову подавати не потрібно», - наголосив Кулеба.

Як відомо, стратегічний курс України на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі і НАТО передбачено Конституцією.