Віктор Орбан / REUTERS

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявляє, що декларація НАТО щодо України призупинена Угорщиною до внесення туди гарантій угорській меншині.

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це він повідомив на спільній прес-конференції з президентом Росії Володимиром Путіним.

«Вето - це дуже сильний вираз, ми рекомендували розглянути цю заяву (НАТО - УНІАН) вдруге. Я думаю, що ще йде дискусія, і обговорення не завершилося», - сказав Орбан.

Відео дня

За його словами, Угорщина як член НАТО хотіла б вирішити ситуацію, «коли угорська меншина в Закарпатському регіоні страждає від дискримінації і живе під загрозою».

Читайте такожПрем'єр Угорщини Орбан "дуже чекає" знайомства із Зеленським

При цьому прем'єр-міністр Угорщини стверджує, що угорська нацменшина «дуже часто зазнає фізичного насильства».

«Угорська сторона пропонує таке: раз ми схвалюємо такий документ, то хотілося б в цьому документі отримати гарантію української сторони, що вони дотримуватимуться рекомендацій Венеціанської комісії», - зазначив Орбан.

Він вважає, без цього НАТО не може прийняти декларацію, оскільки порушуються права людини.

Орбан наголосив, що це питання двосторонніх відносин Угорщини та України і не треба його розглядати «в угорсько-російському контексті», оскільки Будапешт відстоює свої національні інтереси.

«Ми сподіваємося, що ситуація (з Україною) поліпшиться з часом. Я думаю, що це не перебільшення, якщо я скажу, що попередній уряд України проводив протиугорську політику, зараз в Україні нове керівництво, і ми сподіваємося на нові позитивні можливості», - додав він.

Як повідомляв УНІАН, Угорщина заблокувала спільну декларацію Північноатлантичної ради Організації Північноатлантичного договору (НАТО) щодо України.

Міністр зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив на Євразійському форумі в Будапешті, що його країна заветувала спільну декларацію послів НАТО щодо України, оскільки документ не зобов'язував офіційний Київ повернути права етнічній угорській меншині на Закарпатті, яких її «було позбавлено».

Читайте такожБудапешт не йтиме на компроміс з Києвом до вирішення питання з угорською нацменшиною – посол

«Угорщина не була готова пожертвувати інтересами 150 тис. етнічних угорців на заході України заради геополітичних інтересів", - сказав Сійярто.

При цьому Угорщина направляла кілька пропозицій про внесення поправок до декларації, в яких йшлося про те, що Україна повинна виконувати свої зобов'язання щодо меншості відповідно до міжнародного права. Кілька пропозицій ґрунтувалися на принципах Ради Європи та ООН.

Однак, оскільки ці пропозиції було відхилено, Сійярто сказав: «У нас не було іншого вибору, ніж ветувати декларацію».

На думку Сійярто, в декларації, щонайменше, повинна була міститися згадка про позбавлення прав меншості одного з членів НАТО. Крім того, він заявив, що такий документ повинен містити положення про відновлення таких прав.