Порошенко розповів про свої зустрічі з Джуліані / фото УНІАН

Екс-президент України Петро Порошенко розповів, що двічі зустрічався з адвокатом Дональда Трампа Руді Джуліані. Останній обіцяв главі держави, що допоможе підняти рівень співпраці між США та Україною.

Читайте такожТрамп заявив, що Йованович не хотіла вішати його портрет у кабінеті

Як повідомляє “Голос Америки”, про це Порошенко розповів на Форумі з міжнародної безпеки у Канаді.

Відео дня

На уточнюючі запитання, чи просив щось Джуліані за такі послуги, президент України спочатку відповів обтічно. Та згодом він все ж дав однозначну відповідь: 

«Дивіться, я президент України, величної Європейської нації, великої Європейської країни, найбільшої за територією в Європі. І звичайно, я не можу уявити такого типу розмов зі мною як з президентом України». 

Порошенко також зазначив, що Джуліані не піднімав питання «Бурісми» чи Байденів.

Він також закликав не забувати про російську агресію. 

«Хто зацікавлений у тому, щоб Україну не бачили як обєкт російської агресії, що стало причиною введення санкцій проти Росії, поки та не залишить українську територію? Тепер ми переключаємо нашу увагу на так званий «Україна-ґейт». Хто в цьому зацікавлений? Україна? Точно ні. Сполучені Штати? Точно ні. Одна особа – та, яка сидить в Росії»,  - зазначив Порошенко.

Напередодні повідомлялось, що Державний департамент США опублікував близько 100 сторінок документів, які стосуються відносин Білого дому з Україною.

Документи були оприлюднені за судовим позовом American Oversight. Зазначається, що документи включають в себе електронну переписку, яка підтверджує активні контакти держсекретаря Помпео і адвоката президента Трампа Руді Джуліані в березні 2019 року. Журналісти зазначають, що документи проливають світло на те, як Джуліані вів компанію з дискредитації посла США в Україні Марі Йованович. 

Нагадаємо, скарга інформатора, який повідомив про липневу телефонну розмову між Дональдом Трампом і Володимиром Зеленським, призвела до запуску процедури імпічменту. 

Згідно з розшифровкою розмови, Трамп просив Зеленського відновити розслідування щодо компанії Burisma, з якою пов'язаний син Джо Байдена Хантера. Перед цією розмовою Трамп призупинив виділення військової допомоги Україні. Демократи з Палати представників апелювали до поняття quid pro quo (послуга за послугу) при описі передбачуваного тиску команди Трампа на Україну з метою почати розслідування проти сім'ї Джо Байдена і втручання у вибори 2016 року. 

Після перших публічних слухань спікер Палати представників США Ненсі Пелосі звинуватила Трампа в спробі підкупити Україну. За її словами, глава Білого дому сам розписався у цьому.