«Крим є і буде залишатися невід'ємною частиною України», - наголосив Єльченко. \ ukraineun.org

Голова Постійного представництва України в Організації Об'єднаних Націй (ООН) Володимир Єльченко наголошує, що окупований Росією Крим є невід'ємною частиною України.

Читайте такожНовим послом України в США буде призначено Єльченка - глава МЗС

Про це Єльченко заявив на засіданні Генеральної асамблеї ООН у Нью-Йорку, яка підтримала оновлену резолюцію «Ситуація з правами людини в Автономній республіці Крим та Севастополі (Україна)».

Відео дня

Дипломат нагадав, що вже четвертий рік поспіль Генасамблея ООН розглядає відповідну резолюцію і засуджує усі зусилля, спрямовані на легітимізацію або нормалізацію спроби анексії Криму Росією, що є незаконною дією відповідно до міжнародного права. Також він додав, що такі дії РФ є причиною масових порушень прав людини на півострові.

У цьому зв'язку Єльченко зауважив, що сьогодні мета ухвалення резолюції полягає у тому, аби припинити триваючі порушення прав людини у тимчасово окупованому Криму. Крім того, резолюція має сприяти неминучій деокупації українського півострова.

«У ній також підкреслюються зобов'язання та юридична відповідальність держави-окупанта за серйозні та навмисні порушення чинних угод в галузі прав людини та міжнародного гуманітарного права», - заявив Єльченко.

Він нагадав, що ситуація з окупацією Криму і негативний вплив окупації на права людини перебувають на порядку денному багатьох міжнародних організацій і розглядається у міжнародних судах і трибуналах.

Дипломат заявив, що шляхом підтримки резолюції «Ситуація з правами людини в Автономній республіці Крим та Севастополі (Україна)» міжнародна спільнота ще сильніше посилить політику невизнання окупації проти будь-яких спроб перекроїти кордони за допомогою воєнної сили у порушення принципів Статуту ООН, в тому числі поваги суверенітету і територіальної цілісності держав.

«Крим є і буде залишатися невід'ємною частиною України», - наголосив Єльченко.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 18 грудня, Генасамблея ООН підтримала оновлену резолюцію щодо ситуації з правами людини в Криму. За неї проголосували 65 країн-членів ООН, проти - 23, утрималися - 83. Серед країн, які проголосували проти, - Росія, Білорусь, Казахстан.