Зеленський назвав складним завданням питання повернення Криму до України \ president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський запевняє, що українська влада зробить усе, щоб над тимчасово окупованим Кримом знову замайорів український прапор.

Читайте такожЖурналісти пояснили, як Кива сприяє гібридній агресії Росії проти України

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав під час виступу в Києві на форумі "Age of Crimea" ("Час Криму"), присвяченого Дню кримського спротиву російській окупації.

Відео дня

"Ми зробимо все, щоб над Кримом знову замайорів український прапор. Так, це дуже складне завдання, яке не може вирішиться, на жаль, вже завтра", - заявив він.

За словами президента, є речі, які українська влада може і повинна робити вже сьогодні.

"Найперше: це підтримка громадян, які живуть у Криму або мають кримську реєстрацію. Багато з них чекають на повернення до України. Те, що зараз з міркувань власної безпеки вони не кажуть про це вголос, не означає, що їх немає. І вони повинні знати, що держава про них не забула", - наголосив Зеленський.

За його словами, у попередні роки влада на кожному куточку, на кожному плакаті заявляла про те, що Крим – це Україна, "а в реальності кримчани отримують українські свідоцтва про народження через дуже складну судову процедуру. Не можуть відкрити навіть рахунок в банку".

Як сказав Зеленський, фінмоніторинг вносить кримчан до "групи ризику" і вони не мають шансів на кредит. "Я вважаю це неприпустимим і ганебним для кожного українця. 6 років існують ці проблеми, але тільки зараз вони активно вирішуються урядом", - підкреслив президент.

Також, за словами Зеленського, дуже важливо, яку Україну бачать кримчани, які перетинають КПВВ. "Це має бути комфортна, безпечна, освітлена країна, з нормальними дорогами та, вибачте, будь ласка, з працюючими вбиральнями. Саме тому таку увагу ми приділяли облаштуванню комфортних КПВВ. І ми це зробили. Водночас, незважаючи на їх привабливість, я хочу підкреслити: це тимчасові конструкції", - наголосив він.