Венедіктова - новий генпрокурор України / фото УНІАН

Вранці 17 березня Верховна Рада на позачерговому засіданні призначила нового генпрокурора України замість раніше звільненого Руслана Рябошапки. Ним стала вже екс-виконуюча обов'язки директора Держбюро розслідувань Ірина Венедіктова. Хто це така і чим вона раніше займалася - читайте нижче.

Біографія Ірини Венедиктової

Венедіктовій зараз 41 рік. Вона народилася 21 вересня 1978 року в Харкові. За освітою - юрист, доктор юридичних наук. Вищу освіту отримала в Харківському національному університеті внутрішніх справ. Крім того, пройшла курс міжнародного комерційного арбітражу в Чартерному інституті арбітрів у Лондоні.

У Венедіктової є власна наукова школа. До неї входять кандидати юридичних наук, які захистили дисертацію під її науковим керівництвом.

Відео дня

Політична кар'єра

У 2015 році Венедіктова претендувала на посаду судді Верховного суду. Не пройшла конкурс, оскільки не набрала мінімально необхідні бали.

На парламентських виборах влітку 2019 року її було обрано нардепом від "Слуги народу". У партійному списку посідала третю позицію. Працювала радником президента Володимира Зеленського з питань правової політики та правосуддя.

В кінці року - 27 грудня - була призначена виконуючою обов'язки директора Державного бюро розслідувань. Пізніше склала депутатські повноваження. З 13 березня увійшла до складу Ради нацбезпеки та оборони.

17 березня парламент голосами 269 депутатів призначив Венедиктову генпрокурором України.

Чим запам'яталася Венедіктова у ДБР

Відразу після свого призначення чиновниця анонсувала зміну структури ДБР та збільшення кількості слідчих у справах Майдану. Пізніше вона призначила своїм заступником Олександра Бабікова - як стверджували активісти, колишнього адвоката Віктора Януковича. У ДБР, втім, запевнили, що Бабіков не буде займатися справами Майдану.

Раніше Венедіктова працювала в ДБР / Фото: УНІАН

Також Венедіктова відзначилася заявою про те, що виступає за скасування закону про амністію учасників Майдану. Про це їй нагадали окремі депутати під час призначення на посаду генпрокурора. Чиновниця також обіцяла щомісячні звіти перед суспільством про розслідування справ Майдану.

Венедіктова - генпрокурор

Своїми першими кроками на новій посаді вона назвала проведення аудиту кримінальних справ та кадрового стану органів прокуратури. За словами Венедіктової, тому необхідно прийняти виважені і законні рішення, щоб реформа прокуратури продовжилася "без перекосів", а з іншого боку, щоб все відбувалося таким чином, "щоб прокуратура не лягла" після того, як відбудуться законні процедурні рішення".

За її призначення сьогодні проголосували 269 нардепів / фото УНІАН

Також Венедіктова обіцяє не повертати "прокурорських перевертнів" у відомство.