УНИАН

Як передає кореспондент УНІАН, про це Ситник повідомив сьогодні на брифінгу в Києві.

«Є ряд порушень, які, ми вважаємо, підпадають під ознаки адміністративного правопорушення, пов’язаного з корупцією», - заявив він.

За словами Ситника, відповідно до статті 23 закону України «Про запобігання корупції», особи, в тому числі народні депутати, можуть приймати подарунки, які відповідають загальновизнаним уявленням про гостинність, крім випадків, передбачених ч.1 цієї статті.

Відео дня

«Відповідно до статті 1 закону про запобігання корупції, подарунок – це грошові кошти або інше майно, переваги, пільги, послуги, нематеріальні активи надаються безоплатно або за ціною нижче мінімальної ринкової», - заявив він.

«Договір позики, який укладений між паном Лещенком і Притулою від 31 серпня 2016 року, цей договір є безвідсотковим і укладений на 10 років. Враховуючи, що на кредитному ринку України відсутні реальні можливості для отримання безпроцентних кредитів, а найнижчим орієнтиром для кредитних ставок є облікова ставка НБУ у 15%, існують ознаки можливості отриманням народним депутатом Лещенком вигоди у вигляді безпроцентної позики, що не є загальнодоступною послугою», - пояснив Ситник.

«Орієнтовна сума вигоди складає 188 тисяч гривень у 2016 році, якщо рахувати по ставці НБУ, і 565 тисяч гривень в кожному наступному році за умови зберігання облікової ставки в 15%, хоча не виключається, що вона може бути збільшена», - заявив директор НАБУ.

На думку Ситника, такі дії підпадають під ознаки складу адміністративного правопорушення, передбаченого статтею 172 Кодексу України про адмінправопорушення.

Читайте такожЗеленський пояснив, за що Лещенко винен "могорич" студії "Квартал 95"

Крім того, за його словами, встановлено, що народний депутат Лещенко вказував у декларації про майно як народний депутат у 2014 та 2015 роках місце проживання за адресою: місто Київ, вулиця Турівська, буд. 18/20, причому будь-яких членів сім’ї, які б проживали за цією адресою, у декларацію не включено.

«У той же час є депозитні рахунки (які були одним із джерелом коштів для придбання квартири – УНІАН), якими оперувала його мати, яка також прописана за цією адресою. На нашу думку, у такій ситуації цього члена сім’ї потрібно було також включати в декларацію і декларувати ті депозити, які були зараховані на її ім’я. Тим більше, сам пан Лещенко пояснює, що фактично це були його кошти, а мати лише управляла цими рахунками», - додав Ситник.

На переконання НАБУ, ці дії підпадають під частину 3 статті 172 Кодексу України про адмінправопорушення.

Як повідомляв УНІАН, 6 вересня ЗМІ написали, що Лещенко придбав квартиру площею майже 200 кв. метрів у новому будинку в центрі Києва.

7 вересня перший заступник голови Регламентного комітету Верховної Ради Павло Пинзеник заявив, що вимагає від НАБУ з'ясувати ситуацію з купівлею Лещенком елітної квартири, оскільки "йдеться про репутацію українського парламенту".

Читайте такожУ Луценка кажуть, що звинувачення проти Авакова можуть бути і "предметом уяви кляузників"

Пізніше сам Лещенко закликав Національне агентство із запобігання корупції та НАБУ провести перевірку з приводу придбання ним квартири. Він стверджує, що гроші, сплачені за квартиру, є чесно заробленими, а її купівля не порушила відповідних вимог антикорупційного законодавства України.

10 вересня Ситник повідомив, що Лещенко вже дав НАБУ попередні пояснення з приводу придбання ним квартири в центрі Києва.

16 вересня прес-служба Національного антикорупційного бюро України заявила про те, що відомство завершило інформаційно-аналітичну перевірку законності джерел придбання народним депутатом Сергієм Лещенком квартири у Києві.