Воронка от авиаснаряда. Алеппо, Сирия / REUTERS

Як передає кореспондент УНІАН, за дане рішення проголосував 241 із 322 народних депутатів, зареєстрованих у сесійній залі.

Читайте такожБомбардування Алеппо: у ЄС заявили, що удари авіації РФ та Асада можуть прирівнюватися до воєнних злочинів

ВР закликала міжнародні організації та парламенти іноземних держав засудити дії сирійського режиму та підрозділів збройних сил Російської Федерації на території Сирії по бомбардуванню місць скупчення або проживання цивільного населення, а також транспортних засобів, що доставляють гуманітарні вантажі для цивільного населення.

Відео дня

У зверненні міститься заклик до Ради безпеки ООН створити міжнародну групу слідчих з розслідування воєнних злочинів сирійського режиму та його союзника - РФ.

Також депутати закликали всіх членів Радбезу ООН у повній мірі взяти на себе відповідальність за попередження подальшого загострення конфлікту і вжити заходів для запобігання гуманітарній катастрофі, яка розгортається на очах у всього людства і загрожує повторенням трагедій на кшталт Сребрениці, Руанди і Грозного.

Читайте також"Це капітуляція": повстанці відкинули пропозицію Росії залишити Алеппо

ВР закликала міжнародні організації, зокрема ООН та Європейський Союз посилити тиск на режим Володимира Путіна з метою примушення Росії дотримуватися норм міжнародного права, прав людини та міжнародного гуманітарного права в ході збройного конфлікту в Сирії.

Також парламент закликав усі причетні сторони сприяти створенню необхідних передумов для відновлення політичного процесу врегулювання, спрямованого на створення інклюзивної перехідної влади в Сирії, а також припинити активні бойові дії на всій території Сирії, зокрема в Алеппо, і дотримуватися режиму припинення вогню відповідно до резолюції Ради безпеки ООН 2268 (2016).

ВР закликала сторони збройного конфлікту забезпечити умови для створення гуманітарних коридорів для евакуації поранених.

У зверненні міститься заклик до сторін збройного конфлікту, зокрема РФ відмовитися від застосування нападів невибіркового характеру і зброї невибіркової дії, а також інших заборонених засобів і методів ведення війни в ході бойових дій у Сирії, зокрема від застосування авіації та артилерії в місцях скупчення та проживання цивільного населення.

Також парламент закликав сторони збройного конфлікту розпочати переговори щодо політичного врегулювання конфлікту в Сирії на основі резолюцій Ради безпеки ООН.

Міжнародні організації депутати закликають розслідувати випадки серйозних порушень міжнародного права прав людини та міжнародного гуманітарного права в ході збройного конфлікту в Сирії, зокрема воєнних злочинів і злочинів проти людяності, і притягнути до відповідальності осіб, що скоїли найсерйозніші злочини в ході збройного конфлікту на території Сирії; міжнародні організації та парламенти іноземних держав - засудити дії РФ, пов’язані з використанням збройного конфлікту в Сирії як випробувального полігону для новітніх систем і видів озброєнь.

В документі йдеться: «Триваючий шостий рік поспіль збройний конфлікт у Сирії та останні трагічні події, що розгортаються на наших очах у Східному Алеппо, зокрема зухвале бомбардування гуманітарного конвою ООН 19 вересня 2016 року та варварські методи тотального винищення цивільного населення, змушує Верховну Раду України зробити звернення».

ВР наголошує: «Ми бачимо схожість у проведенні агресивної політики Росії як по відношенню до України, так і Сирії».