Україна не не планувала й не обговорювала з НАТО питання консультацій щодо ПРО / REUTERS

Про це заявив виконувач обов’язків голови представництва України при НАТО Єгор Божок, коментуючи інформацію щодо відкладення переговорів представників альянсу та Києва про використання системи ПРО в Європі, передає Радіо Свобода.

Український дипломат заявляє, що в України та НАТО є значно нагальніші теми для переговорів.

"Ми не планували й не обговорювали з НАТО питання консультацій щодо ПРО. У нас на порядку денному інші, важливіші на сьогодні, теми. У нас на порядку денному більше Чорне море: безпекова ситуація в цьому регіоні, поглиблення взаємодії між Україною та НАТО з метою посилення безпеки та стримування агресії в Чорному морі. А про наслідки розміщення ПРО в Румунії не було ні розмов, ні планів проводити такі розмови. Я не знаю звідки журналіст взяв цю інформацію", – заявив Божок.

Відео дня

Читайте такожПорошенко: В Україні пройде референдум з питання членства в НАТО

Офіційний представник НАТО, що побажав зберегти анонімність, коментуючи ситуацію для Радіо Свобода зауважив: "Жодна зустріч з жодною країною не була скасована. Ми будемо продовжувати обмінюватись інформацією та консультуватися і співпрацювати з нашими сусідами і партнерами"

Він наголосив, що НАТО визнає і поважає інтереси інших країн щодо систем протиракетної оборони НАТО.

"Останніми роками ми обговорювали питання ПРО з нашими партнерами і продовжуємо взаємодію з цього питання, адже метою НАТО є, наскільки це можливо, щодо ПРО зберігати прозорість, особливо, в період, коли ми підвищуємо нашу обороноздатність", – додав він.

Раніше видання The Wall Street Journal повідомляло, що НАТО відклало плани щодо зустрічі з українською владою для переговорів з використання системи протиракетної оборони в Європі.

Сповільнення переговорів пояснюється можливою надмірною реакцією РФ. Деякі дипломати вважають, що обережний підхід до обговорення ПРО з Україною має сенс, якщо альянс хоче уникнути подальшого підриву відносин із Росією. Але інші союзники побоюються, що альянс ризикує, проявляючи нерішучість у допомозі такому партнеру як Україна.