У БПП від своїх нардепів вимагають пояснень / фото УНІАН

Фракція БПП у Верховній Раді вимагає від нардепів Заліщук, Лещенка та Найема пояснити їх участь у сьогоднішніх акціях протесту на підтримку Міхеїла Саакашвілі.

Про це йдеться в оприлюдненій заяві ради фракції Партії “Блок Петра Порошенка” у Верховній Раді.

Читайте такожГеращенко заявив, що соратник Саакашвілі купив Bentley за гроші Курченка на організацію протестів

Відео дня

"Рада фракції Партії “Блок Петра Порошенка” звертається до членів фракції Світлани Заліщук, Сергія Лещенка, Мустафи Найема, які були співорганізаторами та активними учасниками так званих акцій протесту під керівництвом Міхеїла Саакашвілі: Ми вимагаємо публічно пояснити всьому українському суспільству, виборцям, які віддали за вас свої голоси, свою позицію і мотивацію при підбурюванні українських громадян до акцій протесту, що були організовані за вкрадені у громадян гроші", - йдеться в повідомленні.

У заяві БПП також висловлюється вдячність СБУ та Генпрокуратурі "за оперативну, злагоджену роботу, завдяки якій, українське суспільство отримало переконливі докази співпраці Міхеіла Саакашвілі з командою Віктора Януковича".

"Акції протесту мали не меті одне – державний заколот, дискредитацію України, народу, влади, правоохоронних  структур", - наголосили у фракції БПП.

У заяві зазначається, що оцінку антидержавницької діяльності Саакашвілі та його команди невдовзі дасть український суд.

"Своїх колег ми закликаємо покаятись і визнати свою помилку. В противному випадку, у фракції Партії “Блок Петра Порошенка”, членами якої ви є, будуть всі підстави вважати, що з самого початку своєї депутатської діяльності ви керувалися єдиною метою: задоволення своїх власних амбіцій, навіть шляхом зради України на користь Росії, яка прагне знищити нас як незалежну, суверенну європейську державу", - йдеться в заяві фракції БПП.

Також БПП просить Заліщук, Лещенка та Найема надати свідчення правоохоронним органам, які допоможуть якнайшвидше завершити слідство і притягнути всіх причетних до відповідальності.

Як повідомляв УНІАН, вранці в будинку на вулиці Костьольній у квартирі, де проживає Саакашвілі, силовики провели обшуки. Пізніше вони затримали Саакашвілі й посадили в автомобіль, проте активісти заблокували проїзд цього авто. Між правоохоронцями та активістами виникали сутички. Через деякий час, після протистояння активісти розбили вікна, зламали двері в мікроавтобусі й звільнили Саакашвілі. Правоохоронці застосували сльозогінний газ. Політик і його прихильники прийшли до Верховної Ради.

У СБУ повідомили, що Саакашвілі затримано в рамках розслідування кримінального провадження щодо сприяння учасникам злочинних організацій та укриття їх злочинної діяльності (стаття 256 КК).

Генпрокурор Юрій Луценко заявив, що Саакашвілі проводив акції протесту з метою захоплення державної влади в Україні та сприяння членам злочинного угруповання екс-президента України Віктора Януковича і бізнесмена Сергія Курченка в зупиненні їхнього кримінального переслідування.

Прокуратура відкрила кримінальне провадження щодо перешкоджання народними депутатами діям правоохоронців, які затримували Саакашвілі.

Пізніше, під час виступу у ВР, Луценко заявив, що слідство дасть оцінку діям восьми народних депутатів у справі втечі Саакашвілі.

За словами генпрокурора, серед них – діючі народні депутати: Ігор Луценко, Юрій Дерев’янко, Світлана Заліщук, Мустафа Найєм, Олег Петренко, Юрій Левченко, Сергій Лещенко та Віктор Чумак.