Посол назвав це гарним кроком уперед щодо впровадження судової реформи \ УНІАН

Глава представництва Євросоюзу в Україні Матті Маасікас вважає позитивним кроком обрання кандидатів на посаду члена Етичної ради за своєю квотою, яка має контролювати доброчесність членів Вищої ради правосуддя.

Про це дипломат повідомив у Twitter. "Це гарний крок уперед щодо впровадження судової реформи. Тепер Вища рада правосуддя має створити Етичну раду, що можна виконати протягом тижня - і робота може розпочатися!" - написав Маасікас.

Читайте такожЗеленський переконаний, що Конституційний суд не заблокує судову реформу

Відео дня

Як повідомляв УНІАН, 14 липня Верховна Рада підтримала створення Етичної ради та Служби інспекторів Вищої ради правосуддя, ухваливши відповідний закон, запропонований президентом України.

Ним визначено порядок утворення та діяльності Етичної ради. Етична рада - це орган, який має контролювати доброчесність членів Вищої ради правосуддя. Член ради оцінюватимуть на доброчесність усіх кандидатів до ВРП незалежно від суб’єкта призначення, тобто суддів, адвокатів, прокурорів тощо.

Жодне рішення Етичної ради не вважатиметься прийнятим, якщо за нього не проголосували щонайменше двоє міжнародних експертів, а у ситуації рівного розподілу голосів переважатиме і вважатиметься вирішальним саме голос міжнародних експертів.

Перший склад Етичної ради формується з 3 осіб з числа суддів або суддів у відставці, запропонованих Радою суддів України, та 3 осіб, запропонованих міжнародними та іноземними організаціями.

10 вересня міжнародні партнери України запропонували своїх експертів до складу Етичної ради при Вищій раді правосуддя та Відбіркової комісії при Вищій кваліфікаційній комісії суддів.

8 жовтня Верховний суд звернувся до Конституційного суду щодо визнання неконституційним закону про реформування Вищої ради правосуддя.

23 жовтня стало відомо, що Рада суддів України визначила кандидатів на посаду члена Етичної ради за своєю квотою. Участь в засіданні взяли 29 представників органу суддівського самоврядування. Для переконливої підтримки кандидат має отримати 15 голосів.

За результатами таємного голосування за кандидатів найбільшу кількість голосів отримали: судді Верховного суду у Касаційному кримінальному суді Лев Кишакевич (26 голосів "за") та Тетяна Чумаченко (17 голосів); суддя Київського апеляційного суду Юрій Трясун (24 голоси); суддя Східного апеляційного господарського суду у відставці Володимир Сіверін (20 голосів).