В ЄС занепокоєні рішеннями КСУ / фото REUTERS

В Європейському Союзі занепокоєні останніми рішеннями Конституційного суду України, якими було визнано неконституційними низка антикорупційних законів.

Як передає кореспондент УНІАН, про це заявив перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань інтеграції України з ЄС Вадим Галайчук під час онлайн-дискусії "Роль ЄС у врегулюванні міжнародних конфліктів на території держав Східного партнерства".

Читайте такожУ Зеленського прокоментували скандальне рішення КСУ щодо недостовірного декларування

Відео дня

Зокрема, у контексті обговорення ідеї можливості призначення Євросоюзом спеціального представника у справах Донбасу і Криму народний депутат сказав, що сьогодні треба констатувати певну проблему, оскільки не є секретом, що в ЄС викликає занепокоєність розвиток певних тенденцій в Україні, пов'язаних з атаками боротьбу з корупцією.

«На превеликий жаль, ми дійсно мусимо констатувати те, що рішення, які приймав Конституційний суд, включно з вчорашнім рішенням, викликали серйозне занепокоєння і в Україні теж, і в Євросоюзі. І, звичайно, це не може впливати в тому числі і на процес перемовин стосовно того, наскільки є успішним вирішення цього питання із спецпредставником», - наголосив Галайчук.

За його словами, українські дипломати активно працюють над тим, аби пришвидшити можливе призначення спецпредставника ЄС, «але необхідно налаштовуватися на тривалий переговорний процес, щоб сильніше залучити основних союзників України до питання врегулювання ситуації на Донбасі».

«Підвищення, підсилення цієї залученості ми вважаємо хорошим сигналом», - додав Галайчук.

Читайте також"Це дно": Стефанчук про рішення КСУ скасувати кримінальну відповідальності за недостовірне декларування

Рішення КСУ про визнання неконституційними низки антикорупційних законів

16 вересня Конституційний суд України визнав неконституційними окремі положення закону про НАБУ.

Зокрема, визнано такими, що не відповідають Основному закону положення щодо наділення президента України повноваженнями утворювати НАБУ, призначати на посаду та звільняти з посади його директора, визначати трьох осіб до складу комісії з проведення конкурсу на зайняття посади директора бюро, визначати одного члена комісії зовнішнього контролю для проведення незалежної оцінки (аудиту) ефективності діяльності НАБУ, його операційної та інституційної незалежності та затверджувати положення про Раду громадського контролю і про порядок її формування.

28 липня КСУ визнав неконституційним указ президента України від 16 квітня 2015 року про призначення Артема Ситника директором НАБУ. На переконання авторів подання - 51 народного депутата, тодішній глава держави Петро Порошенко вийшов за межі своїх конституційних повноважень і порушив заборону на узурпацію державної влади. Також, стверджували депутати, указ суперечить положенням Конституції, де міститься вичерпний перелік повноважень президента України.

27 жовтня Конституційний суд ухвалив рішення у справі за поданням 47 народних депутатів України, скасувавши статтю 366-1 Кримінального кодексу, якою передбачається відповідальність за недостовірне декларування.