Богунський райсуд Житомира звільнив Ганиша від відбування покарання / фото УНІАН, Олександр Синиця

Суд звільнив від відбування покарання колишнього депутата Верховної Ради АРК Василя Ганиша, якого було засуджено за державну зраду.

Про це кореспондента УНІАН повідомило джерело у прокуратури АР Крим.

За словами співрозмовника, у відомстві випадково дізналися, що у вересні цього року Богунський райсуд Житомира звільнив від відбування покарання Ганиша, який був депутатом Верховної Ради Криму станом на 2014 рік.

Відео дня

У 2018 році Ганиша було засуджено до 12 років позбавлення волі за державну зраду, оскільки він під час голосування у кримському парламенті сприяв анексії Росією Криму.

Читайте такожКрим - не "анексований": у Кабміні розповіли, як потрібно називати півострів

Однак виявилося, що у вересні поточного року Богунський райсуд Житомира на підставі довідки від лікаря із районної лікарні звільнив Ганиша від відбування покарання нібито за станом здоров’я.

Як зазначив співрозмовник УНІАН, суд виніс незаконне рішення, оскільки приймати рішення щодо того, чи може засуджена особа бути звільненою від відбування покарання, може лише спеціальна комісія у складі лікарів, як це регламентує Кримінальний виконавчий кодекс, а не лікар районної лікарні.

Прокуратура Житомирської області подала апеляційну скаргу до Житомирського апеляційного суду на рішення суду першої інстанції щодо звільнення Ганиша.

Також співрозмовник повідомив, що про це рішення суду у відомстві дізнались так: до Дніпровського районного суду, який виніс вирок Ганишу, надійшла інформація з житомирського суду щодо звільнення Ганиша від відбування покарання, і після цього про цю ухвалу дізналися у прокуратурі Криму.

Сприяння окупації Росією Криму: що було раніше

  • Правоохоронці затримали Василя Ганиша 28 квітня 2015 року на виїзді з Криму.
  • Прокуратура обвинуватила екс-депутата у сприянні підривній діяльності Росії на території Криму і вчиненні держзради.
  • Ганиш називав обвинувачення необґрунтованими і заявляв, що був єдиним депутатом, який проголосував проти проведення "референдуму про приєднання Криму до Росії" й не голосував за так звану "Конституцію Криму".
  • 14 січня 2016 року Дніпровський райсуд Києва відправив Ганиша під домашній арешт. 19 листопада 2018 року Дніпровський райсуд Києва засудив Ганиша до 12 років позбавлення волі за обвинуваченням у держзраді.
  • 1 липня 2020 року у прокуратурі АРК заявили, що правоохоронці затримали Ганиша і помістили у СІЗО. На момент набрання вироком суду законної сили засуджений не перебував під вартою та безпідставно продовжував залишатися на волі, пояснили у прокуратурі.

Окупація Криму Росією

Росія в березні 2014 року після введення військ окупувала український Крим, організувавши "референдум" щодо його самовизначення. Самопроголошена кримська влада заявила, що 96,77% висловилися за приєднання Криму до Росії.

18 березня в Кремлі був підписаний так званий "договір" про прийняття до складу РФ Криму і Севастополя.

Країни Заходу не визнають анексію Криму і ввели ряд економічних санкцій проти РФ.