ПАРЄ ухвалила жорстку резолюцію щодо дій окупантів в Криму / facebook.com/ParliamentaryAssembly

Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила жорстку резолюцію з вимогами до влади Російської Федерації стосовно дотримання прав кримських татар в окупованому Криму.

Як передає кореспондент УНІАН, “за” відповідну резолюцію віддали 73 голоси, “утримались” - 2, і “проти” 17.

У резолюції Асамблея рішуче засуджує тимчасову окупацію Росією української території - Автономної республіки Крим і міста Севастополь, і Асамблея підтверджує свою політику невизнання анексії.

Відео дня

Також Асамблея засуджує усі спроби РФ легітимізувати або нормалізувати її заявлену анексію Криму.

У ПАРЄ засудили серйозні порушення прав людини, скоєні проти кримських татар одразу після анексії, в тому числі вбивства і насильницькі викрадення людей, щодо чого не ведеться ефективних розслідувань.

“Асамблея рішуче засуджує високу кількість свавільних арештів, необґрунтованих переслідувань і засуджень кримських татар на основі хибних звинувачень, пов’язаних з екстремізмом або тероризмом, за політичними мотивами, включаючи імовірну приналежність до мусульманських груп і через опозицію до нинішнього режиму у Криму”, - йдеться у резолюції.

В ПАРЄ стурбовані численними випадками порушень свободи віросповідання кримських татар, в тому числі стосовно конкретних релігійних груп, нібито причетних до терористичних або екстремістських організацій, коли ці групи не мають зв’язку з порушеннями суспільного порядку.

Крім того, у резолюції висловлюється стурбованість через обмеження, з якими стикаються кримські татари щодо свободи висловлювань і мирних зібрань, свободи думки, совісті і релігії, в тому числі через переслідування осіб за організацію мирних одиночних пікетів. Висловлюється глибоке занепокоєння через застосування практики відмов у в'їзді до Криму для журналістів і подальшої заборони їм на довгий період відвідувати територію Російської Федерації.

Асамблея наполегливо закликає владу РФ втілити положення резолюції Генеральної асамблеї ООН A/RES/68/262 про територіальну цілісність України (зокрема у цьому документі сказано, що “референдум, проведений в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі 16 березня 2014 року, не маючи законної сили, не може бути основою для будь-якої зміни статусу Автономної Республіки Крим або міста Севастополя”), а також реалізувати положення інших резолюцій Генасамблеї ООН стосовно ситуації з правами людини в Криму.

При цьому, Асамблея закликала РФ припинити застосовувати російське законодавство у Криму, в тому числі у контексті боротьби з тероризмом і екстремізмом, але застосовувати, у відповідності з міжнародним правом, чинні закони України.

Також у ПАРЄ закликають Росію звільнити кожну незаконно затриману або ув'язнену особу внаслідок зловживання російським законодавством у Криму, в тому числі політичних в’язнів, припинити примусовий призов на воєнну службу до армії РФ мешканців Криму, в тому числі кримських татар, припинити практику переміщення затриманих з Криму до РФ і забезпечити їхнє повернення до Криму або на материкову Україну.

Разом з тим, в ПАРЄ закликали РФ негайно припинити адміністративні або судові переслідування кримських татар і забезпечити, щоби будь-які обшуки або рейди відбувались з дотриманням прав людини.

Читайте такожЄС продовжив ще на рік санкції проти Росії за окупацію Криму

До того ж, висловлюється заклик скасувати рішення, які забороняють діяльність Меджлісу кримськотатарського народу та дозволити лідерам Меджлісу Мустафі Джемілєву і Рефату Чубарову повернутися до Криму. Також висловлюється заклик скасувати заборону на діяльність кримськотатарських медіа у Криму.

Асамблея закликає РФ забезпечити повний і безперешкодний доступ міжнародним і регіональним органам зі спостереження за правами людини до Криму.

Вас також можуть зацікавити новини