Кравчук розповів про мирні бажання Кремля / Ілюстрація REUTERS

Російському керівництву і суспільству набридла війна на Донбасі, вважає керівник української делегації на переговорах ТКГ, перший президент України Леонід Кравчук.

Читайте такожКравчук поки не бачить необхідності переносити переговори щодо Донбасу з Мінська

Таку думку він висловив в інтерв'ю «Сегодня», відповідаючи на питання про те, чи наполягатиме Москва на новому законі про особливий статус Донбасу, коли термін дії чинного закону спливе.

Відео дня

«Я уважно слухаю всіх росіян: президента, міністра закордонних справ, Козака, Гризлова. Я відчуваю, що вони хочуть, щоб на Донбасі був мир. Я відчуваю це. Я не гарантую, що я вже все зрозумів до деталей, заглянув, вибачте, в душу кожного з них. Але, думаю, Росії також набридла війна, російські матері, сини яких гинуть на Донбасі, плачуть такими ж гіркими сльозами, як і українські. Тому війні не може бути продовження. Її треба закінчувати миром», - зазначив він.

На думку Кравчука, російська сторона вже не буде чіплятися за питання про статус Донбасу, але допускає, що Москва не піде на поступки.

«Я переконаний, що вони вже не будуть чіплятися за ці питання, про які ви говорите. Якщо раптом ми відчуємо, а я допускаю таке, що вони не хочуть жодних поступок, ми показуємо, що ми готові, а вони кажуть "ні" ... Ну що ж, тоді, принаймні я, мені вистачить мужності, сили і волі сказати: ми робили все, що могли, виходячи з української законодавчої бази, Конституції, міжнародного права, але нас не почули, тому я бачу, що Мінський процес не має перспективи. Ми починаємо шукати інші можливості », - уклав глава української групи в ТКГ.

"Особливий статус" Донбасу

  • Закон України про особливий статус Донбасу був прийнятий 16 вересня 2014 року терміном на 3 роки, а потім двічі продовжувався. Документ передбачає, що особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донбасу набуває чинності тільки після виведення всіх незаконних збройних формувань з території України.
  • 12 грудня 2019 року Рада продовжила термін дії закону на рік. У грудні Раді потрібно буде приймати нову пролонгацію документа, або затверджувати новий закон.
  • 3 липня видання Spiegel повідомило, що на переговорах радників лідерів країн "нормандського формату", що проходили в Берліні, російська сторона затребувала від Києва до 6 липня подати в рамках Тристоронньої контактної групи в Мінську проект змін до Конституції України, які забезпечать в майбутньому особливий статус окремих районів Донбасу.
  • «Особливий статус» Донбасу викликає в українському суспільстві побоювання, хоча українська влада і переконує, що жоден з пунктів не стануть виконувати, поки Росія не виведе зі сходу військ. Крім того, на Київ постійно тисне Кремль, вимагаючи цей закон прийняти без виконання своїх зобов'язань щодо виведення військ, техніки і повернення під контроль Україні кордону.
  • Перший заступник голови Верховної Ради, представник президента в парламенті Руслан Стефанчук заявив, що питання про надання окупованому Донбасу "особливого статусу" може бути винесене на всеукраїнський референдум.