На початку листопада Салліван з робочим візитом приїжджав до Києва / фото ОПУ

Російський політолог і публіцист Андрій Піонтковський прокоментував приїзд до Києва радника президента США з національної безпеки Джейка Саллівана. Експерт впевнений, що представник Білого дому схиляв українську владу піти на переговори з Росією, але команда Зеленського рішуче відмовилася.

"Єрмак змусив Саллівана повторити ті ж самі умови і цілі. Салліван змушений повторити, що цілі розуміння миру і цілі війни України і Сполучених Штатів одні й ті ж. Тобто повторилася та ж історія як тоді була в червні. Тоді Макрона теж змусили повторити, що він за перемогу України. Тобто ось це промацування Саллівана скінчилося вкрай негативно. Зеленський підтвердив дуже тверду свою позицію і вона була підтримана всім керівництвом Сполучених Штатів.

Остання прес-конференція Єрмака і Саллівана показова. Я трошки знаю цю людину (Саллівана - прим.ред.). Зазвичай він тримається дуже гордовито, такий всезнайка-відмінник. А тут він був явно розгублений тим прийомом, який отримав у Києві. Його змусили повторити ось ту ж форму Зеленського щодо переговорів", - сказав Піонтковський. 

Переговори з Росією

Як писало видання "The Wall Street Journal", радник Байдена Джейк Салліван протягом останніх місяців веде неофіційні переговори з людьми Путіна - Юрієм Ушаковим і Миколою Патрушевим, під час яких Вашингтон застерігає Москву від застосування ядерної зброї.

У Білому домі згодом відзначили, що "залишають за собою право говорити з Росією про зниження ризиків на вищому рівні".

В американській пресі з'явилася інформація, що США нібито просять Україну показати відкритість до переговорів. 

У той же час представники адміністрації Байдена неодноразово підкреслювали, що Україна сама буде вирішувати, коли сідати з Москвою за стіл переговорів, а Вашингтон буде намагатися зміцнити позицію України шляхом відвойованих територій. 

Італійська газета "Republica" напередодні писала, що США нібито бачать перспективу переговорів з Росією після деокупації Херсона. У свою чергу, радник голови ОП Михайло Подоляк підкреслив, що звільнення півдня дасть бонусів у переговорах "з позиції сили", але у всіх варіантах мова піде про повне виведення російських військ.