Ще перед запланованою на 7 грудня зустріччю з президентом РФ Володимиром Путіним анонсувалося, що президент США Джо Байден проведе розмови не лише з європейськими союзниками, а й з президентом України Володимиром Зеленським. Потім планувалося, що розмова Вашингтона з Києвом відбудеться одразу після відеоконференції з Кремлем. Врешті, Байден і Зеленський матимуть змогу поговорити тільки 9 грудня.

Однак варто зауважити, що розмова з Путіним все ж відбувалася після розмови Байдена з лідерами європейських держав, після спілкування держсекретаря Блінкена з президентом України Володимиром Зеленським, після роботи групи Пентагону й адміністрації Байдена з українською стороною.

Заява для преси зроблена російською стороною з запізненням, після американців. Факт дуже важливий. Він свідчить про те, що в Кремлі довго вимучували потрібні фрази

Зараз може повторитись схожа модель – після діалогу Байден-Путін відбулася розмова Байдена з європейськими лідерами. А у четвер відбудеться й розмова з президентом України.

У цьому проміжку між спілкуванням, з російського боку уже з’явилася куца інформація, про що домовилися Байден з Путіним. І тут варто звернути увагу на дві речі. По-перше, заява для преси зроблена російською стороною з запізненням, після американців. Факт дуже важливий. Він свідчить про те, що в Кремлі довго вимучували потрібні фрази.

По-друге, в прес-повідомленні Кремля змінилася тональність. Спочатку це були майже ультимативні вимоги, звучало - "Ми вимагаємо", а тепер - "Ми розглядаємо необхідність…".

У будь-якому разі, інформація від Путіна про домовленості щодо перспектив просування НАТО на схід ховає в собі і тему України, і тему вступу України в НАТО, і тему розміщення на території України відповідних речей, і тему взаємодії України у воєнно-технічному співробітництві з США на даному рівні, і так далі. Водночас на прес-конференції радника президента США з питань національної безпеки Джейка Саллівана, теж прозвучали і тема перспектив вступу в НАТО, і тема Мінської платформи, і тема розміщення стратегічних військ в Румунії та Польщі, і тема деескалації, на яку на сьогоднішній день технологічно несформована відповідь, і так далі.

Тому очевидно, що це потягло за собою паузу. Всі ці речі потребують технологічного трансформування в співпраці США-Україна.

Я вже не кажу, що рішення, прийняті напередодні, які стосуються бюджетних маневрів по суверенному  російському боргу і його обслуговування, а також маневру по санкційній політиці відносно фізичних і юридичних осіб, які брали участь в завершенні "Північного потоку-2", і збільшення видатків на воєнно-технічну співпрацю України з США. Салліван говорив про ці теми, які обговорювалися, але не розкривав змісту.  В діалозі Байден-Зеленський ці речі будуть "розшифровані".

Потенційно з’явилася можливість відродити діалог в рамках Нормандського формату по безпековому треку і по треку звільнення військово-полонених

В цілому ж, зараз Україна, найперше, отримала певний інформаційний передих. Але ця пауза дуже коротка – від декількох тижнів до декількох місяців, не більше.

Друге – зараз є шанс перейти на абсолютно всіх рівнях - технологічному, політичному, нормативному, правовому, воєнно-технічному -  на новий щабель стосунків з Вашингтоном і НАТО.

Третє – потенційно з’явилася можливість відродити діалог в рамках Нормандського формату по безпековому треку і по треку звільнення військово-полонених.

Четверте - з’явився шанс вийти на збалансоване транспортування необхідних об’ємів транзитного газу через ГТС України.

Усі ці шанси треба "закривати" негайно. І, думаю, по всіх складових під час розмови з американською стороною з президентом Зеленським будуть обговорюватись деталі.

Однак варто пам’ятати, що часу – дуже мало. Адже вже за кілька годин після спілкування Байдена з Путіним, як Білорусь знову почала розхитувати ситуацію – секретар Ради національної безпеки Білорусі Олександр Вольфович розповів про ймовірність "локальних конфліктів" на нашому північному напрямку.  

Роман Безсмертний, кандидат політичних наук, дипломат