Угорщина може втратити фінансування з бюджету ЄС / фото УНІАН

Міністерство закордонних справ України засуджує висловлювання Угорщини стосовно того, аби угорці "не платили ціну за війну" РФ проти України.

Про це йдеться у коментарі речника МЗС Олега Ніколенка, який є у розпорядженні УНІАН.

"Намагання Будапешта вплутати свою позицію щодо війни Росії проти України в контекст дискусії з ЄС щодо верховенства права є недоречним і неприпустимим", - наголосив Ніколенко.

"Закликаємо наших угорських партнерів утримуватися від таких дій, а натомість працювати на єдність в ЄС та, зокрема, підтримати нові антиросійські санкції, які позбавлять російську воєнну машину джерел фінансування", - заявив речник.

ЄС може позбавить Угорщину фінансування

Раніше державний секретар з міжнародних комунікацій і відносин офісу прем'єр-міністра Угорщини Золтан Ковач у мікроблозі Twitter розповів про відповідь угорського уряду на лист Європейської комісії стосовно питань функціонування верховенства права.

"Угорські виборці 3 квітня чітко висловилися. Ми повинні тримати Угорщину подалі від війни, подбати, аби угорські родини не платили ціну за війну і що наші діти захищені від сексуальної пропаганди", - заявив Ковач.

Таким способом Будапешт відреагував на запуск Єврокомісією дисциплінарної процедури проти Угорщини, що може призвести до втрати фінансування з бюджету ЄС.

Єврокомісія виявила проблеми, які можуть порушувати верховенство закону і впливати на бюджет ЄС.

"Сьогодні ми відправляємо до Угорщини лист-повідомлення про офіційний запуск процедури бюджетних умов... Угорщина повинна буде відповісти на наші побоювання і запропонувати заходи щодо виправлення ситуації", - написала в Twitter єврокомісар з питань юстиції Віра Йоурова.

Нагадаємо, у 2018 році Євросоюз звинуватив Будапешт у порушенні принципів правової держави, зокрема, утиску неурядових організацій. Тоді в доповіді, підготовленій євродепутатом від Нідерландів Джудіт Саргентіні, ішлося про корупцію в Угорщині, проблеми в конституційній, виборчій та судовій системах, погіршення ситуації зі свободою слова і тиск на громадянське суспільство.

У вересні 2019 року Брюсселі розпочався розгляд дисциплінарної процедури. Раді ЄС належало вирішити, чи буде проти Угорщини дійсно запущена штрафна процедура відповідно до статті 7 Договору про Європейський Союз, що дозволяє, крім іншого, позбавити її голосу в Раді ЄС.

Угорщина та Україна

Як повідомляв УНІАН, Угорщина не підтримує закриття неба над Україною, відмовляється надавати територію для транзиту військової допомоги Україні і виступила проти нафтового ембарго проти Росії.

Роками уряд Орбана стримано реагував на розв'язану агресію Росії проти України, підтримуючи тісні контакти з Кремлем.

Низка країн ЄС вже засудили позицію Будапешта. Так, президент Польщі Анджей Дуда звинуватив Орбана у тому, що той зробив економіку країни практично залежною від Росії. А міністр оборони Чехії Яна Чернохова саботувала саміт глав оборонних відомств Вишеградської групи.

Друг Путіна, прем'єр Угорщини Віктор Орбан у неділю, 3 квітня, здобув перемогу на виборах. Його партія Fidesz набрала більш ніж половину голосів. Під час своєї промови перед виборцями він назвав українського президента Володимира Зеленського своїм політичним противником.

Вас також можуть зацікавити новини: