Кулеба заявив, що Україна не змінюватиме закон про освіту / фото ua.depositphotos.com

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявляє, що Україна не змінюватиме закон про освіту, але говоритиме з Угорщиною про його імплементацію.

Про це йдеться у відеозверненні Кулеби з Ужгорода, оприлюдненому у Facebook.

"Я вже неодноразово наголошував, що закон України про середню освіту в частині навчання для національних меншин ми змінювати не будемо. Ми вже виконали всі рекомендації Венеціанської комісії, але ми маємо говорити з партнерами про те, як ми будемо імплементувати законодавство, яким чином будемо усувати ті негативні, скажу дипломатично, явища, які виникли з угорського боку у 2017 році після ухвалення цього закону", - заявив Кулеба.

Глава МЗС повідомив, що сьогодні зустрінеться з міністром зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини Петером Сійярто.

"Ми підтримуємо з ним постійний контакт, тому що ті рани, які були завдані українсько-угорським стосункам за останні роки, їх потрібно дуже повільно лікувати, підходити до цього дуже обережно. Тому ми з ним постійно говоримо, зустрічаємося і маленькими-маленькими кроками рухаємося вперед до пошуку рішень, які будуть взаємоприйнятні і для України, і для Угорщини", - сказав Кулеба.

Читайте такожМовний та освітній закони: в Угорщині назвали причини блокування комісії Україна - НАТО

Погіршення відносин України та Угорщини: що сталося

Відносини України та Угорщини погіршилися після ухвалення восени 2017 року Верховною Радою нового закону про освіту.

Угорщина блокує проведення засідань Комісії Україна-НАТО, заявляючи про нібито порушення прав угорців, які живуть в Україні, через положення закону, яким визначено, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова.

Згідно з висновком Венеціанської комісії від 8 грудня 2017 року, українській владі рекомендовано збалансувати положення мовної статті закону "Про освіту".

16 січня Верховна Рада ухвалила закон про повну загальну середню освіту.

У Міністерстві освіти і науки повідомили, що законом передбачено три моделі вивчення української мови у школах. У МОН запевнили, що мовні положення нового закону були написані за результатами численних консультацій з представниками нацменшин та за результатами рекомендацій Венеціанської комісії. Зокрема, друга модель передбачена для шкіл з навчанням мовою нацменшин, мови яких належать до мов ЄС. Залежно від мовної групи та мовного середовища проживання, використання цієї моделі може бути різне, але основи такі: материнською мовою, поряд з вивченням державної, вони навчатимуться у початковий школі; у 5 класі не менше 20% річного обсягу навчального часу має викладатись українською з поступовим збільшенням обсягу, щоб у 9 класі досягти позначки у не менше 40% предметів, які вивчаються державною мовою. Разом з тим зі старшої школи не менше 60% річного обсягу навчального часу в цих закладах має читатися державною мовою.

Водночас Сійярто запропонував не збільшувати кількість предметів викладання українською мовою для нацменшин, що передбачено новим законом про середню освіту.

Кулеба запросив Сійярто відвідати Закарпаття 23 вересня.