Зеленський: Україна не втручається у президентські вибори в США / фото УНІАН

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна не втручається у президентські вибори у США.

Про це він заявив в інтерв’ю виданню Politico Europe, текст якого наводить прес-служба Офісу президента, коментуючи інформацію про розслідування діяльності компанії "Бурісма", в якій фігурує Хантер Байден - син кандидата у президенти США від Демократичної партії Джо Байдена.

"Перш за все для нас дуже важливо, щоб Україна не втручалася у вибори будь-якої країни - зараз ми говоримо про Америку, особливо не втручалася в політику наших стратегічних партнерів. До речі, у нас двопалатна підтримка - і від республіканців, і від демократів. Вони підтримують санкційну політику з приводу анексії Криму та війни на Донбасі", - заявив він.

Зеленський зазначив, що за всієї поваги до США та до виборів їхнього президента особисто для нього важливіше вирішити питання війни на Донбасі, ніж вибори в іншій країні.

Читайте також"Це питання нацбезпеки": Зеленський заявивши про неприпустимість втягування України у внутрішню політику США

"Ви маєте мене зрозуміти, бо я президент України, а не іншої країни. Ми не втручатимемося у вибори й в усе, що може потім бути використано як втручання. Що стосується кримінальних справ - цим займаються наші правоохоронці. Я навіть не хочу володіти всією інформацією, і, згідно з моїми повноваженнями, я не можу володіти всією інформацією щодо перебігу тієї чи іншої кримінальної справи в Україні", - резюмував він.

Вибори президента США

  • Президентські вибори в США відбудуться у вівторок, 3 листопада.
  • Згідно з опитуванням Reuters/Poll Ipsos, оприлюдненим на початку жовтня, кандидат в президенти США від Демократичної партії Байден випереджає свого суперника від республіканців чинного главу держави Дональда Трампа на 10%.

Плівки Деркача про США і Україну

  • 19 травня Андрій Деркач оприлюднив аудіоматеріали, які нібито можуть свідчити про вплив екс-віце-президента США Джозефа Байдена на Петра Порошенка. 22 липня нардеп оприлюднив другу порцію записів.
  • Записи були продемонстровані під час прес-конференції, на якій Деркач, зокрема, заявив, що за закриття справи проти компанії Burisma пропонували хабар в 50 мільйонів доларів. З цієї суми нібито офіційно засвітили лише 6 млн, а зі справи зникли компанії, близькі до сім'ї Байдена.
  • 20 травня на прес-конференції Зеленський повідомив, що генпрокурор Ірина Венедіктова зареєструвала кримінальне провадження щодо оприлюднених 19 травня записів нібито переговорів екс-президента України Петра Порошенка з колишнім віце-президентом США Байденом та колишнім держсекретарем Джоном Керрі. У ході цих розмов від Порошенка начебто вимагали забезпечити звільнення Віктора Шокіна з посади генпрокурора.
  • Раніше Шокін, який обіймав посаду генпрокурора у 2015-2016 роках, стверджував, що його змусили написати заяву про звільнення через розслідування проти посадовців компанії "Бурісма" (Burisma). Він припускав, що компанія Burisma Holdings Limited мала підтримку США. У 2014 році членом ради директорів Burisma став син екс-віце-президента США Хантер Байден.
  • Суддя Печерського райсуду Сергій Вовк своєю ухвалою зобов’язав Офіс генпрокурора відкрити кримінальне провадження щодо втручання колишнього віце-президента США Байдена в діяльність Шокіна.
  • 10 вересня США ввели санкції проти українського нардепа Андрія Деркача. На що той заявив, що має намір відповісти "шокуючими фактами".
  • 16 вересня Деркач оприлюднив чергову порцію записів.