Відбір українських суддів іноземними консультантами не відповідає Конституції України / фото УНІАН

Фінансування іноземцями діяльності з реформування українських органів влади не відповідає Конституції України і несе ризики для суверенітету країни.

Про це заявити політичний консультант, директор "Українського Інституту політики" Руслан Бортник, коментуючи інформацію про те, що іноземні члени конкурсної комісії з відбору нового складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів отримуватимуть гроші від американської комерційної фірми, яка діє від імені USAID.

"З точки зору суверенітету країни, поваги до країни, будь-яке зовнішнє фінансування державних органів або державної діяльності у сфері державного управління, тим більше судової системи, воно неправильне, воно несе ризики суверенітету і може свідчити про порушення законодавства України. Ми ж розуміємо, що ніхто просто так нікому гроші не дає. Якщо хтось щось фінансує, значить, у нього є якась мета. А у будь-якої країни, будь-якої компанії є свої національні та інші інтереси - економічні, політичні. Інтереси можуть вступати в конфлікт з інтересами України, тому зовнішнє фінансування завжди має знаходиться під пильним контролем правоохоронних органів, уважно аналізуватися з точки зору політичної доцільності, оскільки несе величезні ризики для країни", - переконаний політолог.

Відео дня

Він не виключає, що іноземці "купили" собі ці повноваження в української влади.

"Напевно, мова йде про свого роду угоду із західними партнерами в обмін на що українська влада отримує їх лояльність", - припустив експерт.

Водночас він вважає, що така відкрита участь іноземців у проведенні судової реформи призведе до численних судових спорів.

"Я думаю, що на всіх етапах, особливо коли дійдуть до конкретних суддів, судова реформа буде загрузати в позовах. Ми знаємо, що вже є позов в Конституційному суді, і до нього додатися безліч приватних позовів", - припустив він, визнавши, що є ознаки неконституційності реформи в цілому.

"Реформа, при якій українських суддів відбирають іноземні консультанти, вона не відповідає, на мою думку, Конституції України. Іноземці не можуть брати ніякої участі у функціонуванні державного апарату, тим більше у формуванні судового корпусу країни. Це порушення базових принципів суверенітету", - зазначив експерт.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що іноземні члени конкурсної комісії з відбору нового складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС) отримуватимуть гроші не від України, а з бюджету США, причому через комерційного посередника. Йдеться про суму приблизно в 700 доларів на день. Для них також підготовлено керівництво, як звести до мінімуму ризик оскарження прийнятих комісією рішень.

Формування конкурсної комісії з обрання нового складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (ВККС) передбачено прийнятим Верховиною Радою законом Про судову реформу. Половину від складу конкурсної комісії складають делеговані посольствами США, Великобританії, Євросоюзу та ін. кандидати, половину — делеговані Радою суддів.