"Мінськ" хочуть винести на обговорення парламенту / фото УНІАН, Максим Поліщук

Мінські угоди слід винести на обговорення Верховної Ради, а переговорний потенціал парламенту має використовуватися більш активно. Про це заявив в ефірі програми "Право на владу" на телеканалі 1+1 народний депутат, член депутатської групи "Партія "За майбутнє" Дмитро Лубінець.

Як зазначає партія на своїй офіційній сторінці у Facebook, Дмитро Лубінець підкреслив, що сьогодні суспільство потребує більш щирого та відвертого діалогу стосовно Мінських домовленостей та компромісів, на які готова піти Україна під час їх виконання. Парламентарій нагадав, що домовленості, підписані попереднім президентом України, були підтверджені чинним главою держави Володимиром Зеленським. А під час саміту в нормандському форматі в грудні 2019 року Україна погодилася інкорпорувати "формулу Штайнмаєра" у версії, узгодженій Тристоронньою контактною групою, в українське законодавство.

Читайте такожМінські домовленості не можуть бути виконані на російських умовах - Кулеба

Відео дня

"Я як голова комітету, як народний депутат, що представляє Донецьку область, повинен, приїжджаючи туди, щось відповідати людям. А там очікують: якщо всі кажуть про Мінський формат. Якщо його підписав попередній президент. Якщо його Володимир Зеленський у грудні 2019 року теж підтвердив — ухвалили комюніке (на саміті в Нормандському форматі, — Ред.) і в ньому прописали: формулу Штайнмаєра внести в чинне українське законодавство. Тоді скажіть нам, адже це все рано чи пізно треба буде все ж таки публічно сказати: якщо це є базис і тільки на ньому ми повинні шукати компроміс, то, можливо, настав той час, коли це потрібно робити вже публічно? Починаючи, принаймні, з парламенту?" — зазначив Дмитро Лубінець.

За його словами, можливо, спочатку провести закрите засідання парламенту, на якому депутати відверто обговорять ці питання. Адже, зрештою, саме парламент має ратифікувати домовленості та ухвалювати закони, необхідні для вирішення конфлікту на Донбасі.

"Хочу всім нагадати, що дипломати домовляються, а потім усе ж таки домовленості ратифікує парламент, голосують народні депутати. І на це треба буде шукати умовно 226 голосів. Так от формат компромісу: чи він у вас є?" — зазначив Дмитро Лубінець, звертаючись до міністра закордонних справ Дмитра Кулеби.

Відповідаючи на запитання, останній підкреслив, що Мінські домовленості не можуть бути виконані на російських умовах, в основі яких — прямий діалог між Україною та ОРДЛО. Ці умови Україна на всіх зустрічах чітко відкидає.

Нагадаємо, "формула Штайнмаєра", узгоджена 1 жовтня 2019 року Тристоронньою контактною групою (Україна, Росія, ОБСЄ), передбачає, що закон "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей" починає діяти на тимчасових умовах о 20.00 у день позачергових виборів в ОРДЛО. Ці вибори мають бути призначені та проведені відповідно до Конституції України та спеціального Закону України, який регулює позачергові місцеві вибори в ОРДЛО. Після того, як ОБСЄ визнає, що вибори відповідали стандартам організації, закон почне діяти на постійній основі.