
Смачні мариновані сливи на зиму – чудове доповнення до різноманітних смаколиків.
Для їх приготування найкраще обирати тверді й м'ясисті плоди, від яких буде добре відокремлюватися кісточка. Заготовлюють такі сливи як із кісточкою, так і без неї.
Мариновані сливи, своєю чергою, можуть бути складовою різних салатів, м'ясних і рибних страв чи закускою до міцних напоїв. Використовувати їх можна також для приготування десертів та пирогів.
Мариновані сливи без стерилізації
- Сливи (сині) - 1,5 кг
- Сіль - 2 ч.л.
- Цукор - 170 г
- Оцет - 80 мл
- Лавровий лист - 4 шт.
- Гвоздика - 6 шт.
- Запашний перець - 6 шт.
- Перець горошком - 4 шт.
- Вода - 300 мл
Сливи вимити, обірвати "хвостики". Кожну із них "наколоти" дерев'яною паличкою.
На дно стерилізованих баночку покласти спеції: три гвоздички, дві-три горошини чорного й запашного перцю, пару лаврових листочків, і наповнити сливою "по плічка".
Залити окропом, накрити прокип'яченими кришками, залишити на 15 хвилин.
Злити воду зі слив, додати у неї сіль, цукор та оцет. Закип'ятити.
Залити сливи киплячим маринадом й одразу ж закрутити банки кришками.
Пікантні мариновані сливи
- Сливи - 3 кг
- Вода - 2 л
- Цукор - 750 г
- Оцет 9% - 200 мл
- Гвоздиковий перець (запашний перець) - 2 шт.
- Лавровий лист - 2 шт.
- Мелена кориця - 0,25 ч. л.
Сливи помити й перебрати. Потім проколоти плоди, щоб вони краще промаринувалися в декількох місцях.
Читайте такожАроматне варення з винограду: як приготувати оригінальний смаколик на зиму
Банки попередньо простерилізувати на пару або в духовці. Розкладаємо в них сливи й залити окропом, залишити на 5-6 хвилин, потім злити.
Приготування сиропу. У воду висипати цукор і довести до кипіння.
Додати до слив спеції й залити їх сиропом.
Банки закрутити, перевернути, накрити чимось теплим. Після того, як охолонуть, перенести у прохолодне місце.