Ілюстрація / REUTERS

Міністерство внутрішніх справ Росії 7 березня опублікувало на порталі держпослуг проект постанови про затвердження переліку потенційно небезпечних собак, при цьому до списку потрапило дві породи, яких не існує в природі.

Читайте також"Цю зграю хтось знищить, тварюки?": у РФ догхантер задавив зграю собак (відео)

На це звернув увагу телеканал "Дождь". Небезпечними, зокрема, пропонують уважати породи "супердог і його помісь із майконгом".

Відео дня

Ці назви трапляються в різних нормативних актах Росії, Білорусі та України з початку 2000-х років, однак кінологам вони невідомі.

Білоруський сайт "Поводок" у 2011 році припускав, що першоджерело відомостей про "супердога" – номер таблоїда "СПИД-Инфо" за серпень 1997 року. У статті "Страх над містом. Б'ємо на сполох: "ген агресивності“ гуляє на волі!" йшлося про "вівчарок Дауфмана", яким нібито вливали кров гієн нацисти, "доберманів Владека Рошини", які їли дворняжок, і "супердогів", яких жителі ПАР нібито схрещували з майконгами (дрібний хижак сімейства псових). Автори "СПИД-Инфо" посилалися на монографію "Ген агресивності у собак" австралійського кінолога Пітера Лансьєра, але жодної інформації про цю роботу і її автора у відкритих джерелах немає, що дає підстави припустити містифікацію.

Загалом МВС РФ занесло до списку 69 порід, включно з гібридами та метисами. У проекті постанови зазначено, що деякі породи використовують для цькування, а в низці аборигенних порід "не вели селекції на лояльність до людини". Таких собак, згідно з документом, буде заборонено вигулювати без намордника поза приватною обгородженою територією.

Як повідомляв УНІАН, раніше у РФ пенсіонерка заявила поліції про крадіжку такси жінкою-гіпнотизером.