REUTERS

У Росії керівника некомерційної організації "Національне бюро розвитку демократії" Сергія Чайковського оштрафували на 30 тисяч рублів за неповагу до глави Кремля Володимира Путіна.

Як пише "Сибирь.Реалии", відповідне рішення прийняв Совєтський районний суд Томчка.

За словами місцевого правозахисника Олексія Прянишникова, який захищав активіста в суді, справу проти Чайковського поліція завела за заявою Тимура Булатова, відомого своєю гомофобною позицією. Правозахисник розповів, що, Чайковський давно бореться з гомофобним висловлюваннями Булатова в соцмережах. "Тут Булатов відповідь надіслав у вигляді доносу", - вважає адвокат.

Відео дня

На підставі його заяви та доданих скріншота сторіс з Instagram було порушено справу.

Читайте такожУ Росії співробітник колонії відпустив ув'язнена язненого зіграти в лотерею - тій втік

У самому тексті Чайковського Прянишников не бачить образ, або висловлювань, що принижують людську гідність Путіна. За словами захисника, Чайковський опублікував звернення до члена Конгресу США Ненсі Пелосі у відповідь на її публікацію про те, що Росія і Путін отримують вигоду від того, що Дональд Трамп затримує військову допомогу Україні. "Звернувшись до Пелосі, Чайковський зробив припущення про те, що Путін понесе якусь відповідальність за дії в Україні. Тим не менш, прямих образ і принижень на адресу президента не було", - пояснив адвокат.

Захисник додав, що спочатку скарги будуть подані апеляційні інстанції, після чого – в ЄСПЛ: "тому що порушено право на свободу слова і на справедливий судовий розгляд".